NA DANAŠNJI DAN: U Zagrebu otvoren Tehnički muzej Nikola Tesla, jedinstven u Hrvatskoj

Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

U Zagrebu je da današnji dan, 14. siječnja 1963. godine, otvoren Tehnički muzej Nikola Tesla, muzej je znanosti i tehnologije, jedinstven u Hrvatskoj.

Tehnički muzej Nikola Tesla osnovan je 1954. godine po uzoru na suvremene tehničke muzeje u Europi. Premda se ideje i inicijative o muzeju koji bi prikupljao tehničku građu pojavljuju još krajem 19. stoljeća i tijekom prve polovice 20. stoljeća, Tehnički muzej započinje svoje postojanje odlukom o osnivanju Odbora grada Zagreba od 21. prosinca 1954. Idejni otac bio je uvaženi sveučilišni profesor dr. sc. Božo Težak koji je vizionarski osmislio Muzej kao spoj znanstvenoga centra i klasičnoga kompleksnog muzeja tehnike.

Nepune četiri godine od osnutka, 1959. godine, Muzeju je dodijeljen prostor u Savskoj 18, gdje se i danas nalazi. Tehnički muzej otvoren je za javnost 14. siječnja 1963., a stalni postav koji je likovno oblikovao arhitekt Emil Vičić i ostvario prvi ravnatelj Drago Grdenić činili su odjeli: Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo-geologija s modelom rudnika u naravnoj veličini.

Potom je 1964. slijedio postav Nafta te odjeli Astronautika s planetarijem (1965.), Demonstracijski kabinet Nikole Tesle (1976.), Osnove poljodjelstva (1981.). Postav Muzeja u posljednjem desetljeću 20. stoljeća obogaćen je Parkom skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike na otvorenom (osam skulptura od 1993. do 2004.) i odjelom Vatrogastvo (1992.). Odjel Osnove poljodjelstva proširen je 1994. oglednim pčelinjim košnicama – Apijarijem, a odjel Rudarstvo-geologija-nafta sobom-muzeoramom Zemljomjerstvo-katastarski ured. Odjel Transformacija energije 1999. godine proširen je postavom modela toplinskih strojeva nazvanom Toplinska moć vatre, čiji su izlošci trenutno na konzervaciji.

Godine 2006. (u povodu 150. obljetnice rođenja N. Tesla) otvoren je u potpunosti obnovljen Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, a značajne izmjene postava obavljene su u odjelu Prometnih sredstava (arhitekt Željko Kovačić).

Povijest lokacije na adresi Savska cesta 18, zanimljiva je i povezana s područjem djelovanja Muzeja. Naime, prva tramvajska remiza današnjeg ZET-a (Zagrebačkog električnog tramvaja) bila je upravo na lokaciji Muzeja od kraja 1891. pa sve do izgradnje nove remize na Trešnjevci 1936., o čemu svjedoči i nalaz tramvajske tračnice iskopan prigodom radova u dvorištu Muzeja.

Muzejske zgrade sagrađene su 1949. godine, a autor osnove i projektant je arhitekt Marijan Haberle. Sklop je podignut nasuprot starog kompleksa Zagrebačkog zbora u Savskoj 25, kao proširenje izložbenog prostora Zagrebačkog velesajma. Nakon preseljenja Velesajma na novu prekosavsku lokaciju 1956. godine, kompleks je 1959. godine dodijeljen Muzeju.

Prenamjenu i prilagodbu sajamskog sklopa za muzejski prostor projektirao je autor izvornog prostornog rješenja, arhitekt Haberle.

Riječ je o kompleksu građevina drvene urbane arhitekture koje su, zajedno s dvorištem, proglašene nepokretnom kulturnom baština i upisane u listu zaštićenih dobara Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske. (Tekst: Tehnički muzej Nikola Tesla)

dd0114