POČINJE TJEDAN SVEMIRA: Tehnički muzej organizira nekoliko predavanja koja ne treba propustiti

Svemir
Ilustracija | Foto: Pixabay

Tehnički muzej Nikola Tesla i ove godine obilježava Tjedna svemira u sklopu kojeg će biti održano nekoliko veoma zanimljivih predavanja.

U četvrtak, 3. listopada 2019. u 18 sati u kinodvorani Muzeja održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu Svemirski letovi jučer, danas, sutra.

Predavač je Ante Radonić.

Bit će riječi o razvoju svemirske tehnologije. Predavač će se osvrnuti se na povijesne letove i na različite sustave raketa-nosača i svemirskih brodova. Govorit će o tome što se sada radi na tom polju i što se planira u budućnosti. Predavanje će biti popraćeno prezentacijom sa mnoštvom fotografija.

U srijedu, 9. listopada 2019. u 18 i u 20 sati u planetariju Muzeja održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu Uzbudljivi svemir.

Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija.

Na predavanju će se publika upoznati sa svemirom kakvog danas poznajemo. Bit će riječi o planetima, zvijezdama i zviježđima vidljivima na nebu.

U kupoli planetarija će predavač zajedno s publikom potražiti poznatije zvijezde te govoriti o njihovim glavnim značajkama. Potražit će i Mliječnu stazu koja je ključ za upoznavanje ostalih galaksija, a publiku će upoznati i s ostalim terminima vezanima za svemir poput crnih rupa ili tamne tvari.

U četvrtak. 10. listopada 2019. u 18 sati u kinodvorani Muzeja održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu Povratak na Mjesec.

Predavač je Ante Radonić.

Predavač će govoriti o pripremama za ponovne ekspedicije s ljudskom posadom na Mjesec. U okviru prve slijedeće ekspedicije prva žena zakoračit će na prašnjavu površinu Mjeseca. Kada će to biti? Kakvi su planovi sa gradnjom orbitalne postaje koja će kružiti oko našeg prirodnog satelita? Koje zemlje će sudjelovati u budućim misijama? Koju će ulogu u tome imati privatne svemirske tvrtke? Tko trenutno istražuje Mjesec? Predavanje će biti popraćeno prezentacijom sa mnoštvom slika.

Ulaz na predavanja je besplatan, a ulaznice se mogu podići na blagajni muzeja u uredovno vrijeme ili prije početka predavanja. Broj ulaznica je ograničen.