PRVA NAKON 50 GODINA: Kreće gradnja nove pruge Gradec – Sveti Ivan Žabno

zeljeznica_pruga_gradnja

HŽ Infrastruktura najesen kreće s izgradnjom pruge na relaciji Gradec – Sveti Ivan Žabno.

Nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave 13. srpnja 2015. u cijelosti odbila žalbe ponuditelja na odabir izvođača radova, postignuti su uvjeti za potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem radova, priopćeno je iz HŽ Infrastrukture.

Početak radova na izgradnji nove pruge planira se do kraja listopada 2015., a svi radovi trebali bi biti dovršeni do kraja 2017. godine. Vrijednost izgradnje nove pruge iznosi 32,2 milijuna eura, a sufinancirana je s 85 posto sredstava iz EU-ovih fondova.

“Nakon gotovo 50 godina dobit ćemo prve kilometre potpuno nove pruge, što nas izrazito veseli. Ovo je velik doprinos željezničkoj infrastrukturi u Hrvatskoj, a osobito lokalnoj zajednici. Svi uvjeti za početak radova su postignuti. Nakon što bude potpisan ugovor s nadzorom i izvođačem radova, što očekujemo za nešto više od mjesec dana, izradit će se detaljni operativni i financijski planovi te će se pristupiti gradnji”, rekao je ispred HŽ Infrastrukture voditelj projekta Hrvoje Milas.

Riječ je o izgradnji 12,2 kilometra nove jednokolosječne pruge u cilju približavanja grada Bjelovara i bjelovarske regije gradu Zagrebu.

pruga_gradec_sv_ivan_zabno

Izgradnjom pruge putovanje od Bjelovara do Zagreba trajat će oko jedan sat, što će uvelike doprinijeti kvaliteti putovanja prilikom dnevnih migracija putnika, jednostavnom povezivanju Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije te njihovu gospodarskom razvoju.