Tehnički muzej obilježava 120. godišnjicu prve vožnje popularnog Samoborčeka

Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

Tehnički muzej Nikola Tesla prigodnim online predavanjem će obilježiti 120. godišnjicu prve vožnje popularnog Samoborčeka.

Samoborček je od 16. siječnja 1901. vozio između Samobora i Zagreba, povezujući obrtništvo, industriju i trgovinu dvaju gradova, zbližavajući ljude i njihove sudbine, stoji u najavi online predavanja.

Samoborček
Foto: ZET

O vlaku koji je redovito prevozio radnike, đake, kumice, purice, kokice, sir, vrhnje, izletnike govorit će Zlatko Hinšt, koji je 35 godina radio na željeznici, na ekonomskim stručnim poslovima i autor više stotinu znanstvenih i stručnih članaka.

Njegovo predavanje prenosit će se uživo od 10.30 sati na Facebook profilu Muzeja i trajat će oko 40 minuta, a snimka će biti dostupna i na YouTube kanalu Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Na svom putu od Zagreba prema Samoboru prevaljivao je desetljećima dvadesetak kilometara kroz ukupno dvadeset i pet postaja. Parnu lokomotivu s vagonima s vremenom je zamijenio u svjetskim okvirima najmoderniji aluminijski diesel elektromotorni vlak (DEV).

Postao je sastavni dio života tamošnjeg stanovništva, no ipak je proglašen nerentabilnim pa je ‘kao gotovo osamdesetogodišnji starac’ svoju posljednju vožnju u Samobor, ali i u povijest, imao na Staru godinu 1979.

Na tom ispraćaju nije svirala glazba i nije bilo dirljivih riječi oproštaja. Zvižduci su bili tihi, zvučali su poput jecaja za nesretnom sudbinom, a vožnja prema Samoboru bila je sporija no ikada.

Tehnički muzej Nikola Tesla čuva danas “Peglicu” i jedan putnički vagon u svom stalnom postavu, kao jedine nijeme svjedoke toga vremena kojeg mnogi sa sjetom još pamte. Parna lokomotiva proizvedena je 1930. u Njemačkoj i korištena je na pruzi Zagreb-Samobor između 1930. i 1960. godine.

Mnogi Zagrepčani Samoborček je ostao u sjećanju kao omiljeno prijevozno sredstvo kojima se odlazilo na nezaboravne izlete u Samobor, a oni mlađi, koji se nisu imali prilike njime voziti, romantičnu sliku o Samoborčeku stekli su zahvaljujući filmu Kreše Golika “Tko pjeva, zlo ne misli”.

MALA POVJEST ‘SAMOBORČEKA’: Krenuo 16. siječnja 1901., a stao (zauvijek?) 31. prosinca 1979.