TEHNIČKI MUZEJ: Najveće okupljanje zaljubljenika u tehnologiju svih godišta, ulaz besplatan

Robot
Ilustracija | Foto: Pixabay

Tijekom predstojećeg vikenda, 12 i 13. listopada, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle održat će se Maker Faire, obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva.

Maker Faire je najveće i jedinstveno događanje u svijetu koje se održava od 2006. godine i od kada je širom održano 200 istovjetnih događanja. Riječ je o okupljanju zaljubljenika u tehnologiju svih godišta, a među njima ćete naći nastavnike, majstore, hobiste, pripadnike znanstvene zajednice, inženjere, znanstvene klubove, umjetnike, studente i komercijalne izlagače.

To je skup fascinantnih znatiželjnika koji uživaju u učenju i nesebičnom dijeljenju znanja. Svi ti “makersi” dolaze na ova događanja pokazati svoje radove i podijeliti svoje znanje sa publikom i istomišljenicima. Maker Faire primarno je orijentiran na tehnologije budućnosti, ali tu se mogu vidjeti inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva, objavljeno je na stranici Tehničkog muzeja.

Hrvatska udruga FabLab, već nekoliko godina aktivno sudjeluje u Maker Faire događanjima širom EU, od Barcelone i Rima, do Beča, Trsta, Ljubljane i sva ta iskustva željeli su dovesti i u Zagreb.

Jedan od najvažnijih razloga zašto organiziramo Maker Faire Zagreb je podizanje svijesti o makers kulturi. Stvaranje je oduvijek bilo dio ljudskog života, a većina ljudi su makeri, iako toga nisu sami dovoljno svjesni. Stoga je za nas najveći izazov ukazati ljudima da shvate što su kreatori i da se upitaju jesu li oni sami ponaosob makeri.

Maker Faire Zagreb je otvoreno događanje za širu javnost i usmjereno na čitavu regiju. Uz izlagače iz Slovenije, Austrije, Italije i Srbije, te najavljeni organizirani dolazak iz Bosne i Hercegovine, biti će prisutni i izlagači iz cijele Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika.

Posjetitelje očekuje oko 70 projekata koje će predstaviti više od 200 makera. Biti će prisutni projekti mladih predstavnika poput Alberta Gajšaka ili grupe mladih inovatora i igre Mundus.

Prvi Maker Faire Zagreb će okupiti najširi krug predstavnika makers kulture, ne samo one koji se bave suvremenim digitalnim tehnologijama, već i one koji svojim tradicionalnim vještinama mogu biti inspirativni za nove lude projekte. Pored projekata i atrakcija, održati će se veći broj radionica namijenjenih djeci i mladima, od radionica lemljenja, do izrade osobnih odjevnih elektroničkih predmeta.

Posjetitelji će tijekom predmetnog događanja moći razgledati besplatno i stalni postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla.