Predstavljena knjiga intervjua Franje Topića “Napredak je misija”

U prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Bogovićevoj danas je u nazočnosti brojnih gostiju i predstavnika medija predstavljena knjiga “Napredak je misija” – razgovori mons. dr. Franje Topića, predsjednika HKD Napredak.

topic_promocija_knjige
Knjiga je skup intervjua koje je Topić davao medijima od 1990. do 2010., a koje je u obliku knjige uredila profesorica Vanda Babić.

Na svečanom predstavljanju knjige govorili su gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije Pavo Barišić, Slaven Letica i autor.

Govoreći o ovom dijelu, gradonačelnik Bandić je naglasio kako ova knjiga svjedoči o dvadeset godina upornog i predanog rada koje je HKD Napredak uzdiglo do razine jakih europskih kulturnih društava.

Grad Zagreb prepoznaje i cijeni sve ono što Napredak čini u povezivanju cjelovitoga hrvatskog korpusa, promicanju hrvatske kulture širom svijeta i zbližavanju Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zaključio je na kraju gradonačelnik.

Prije promocije nazočnim medijima se obratio i sam Topić koji je rekao kako je Napredak postao kulturni gigant te da po svojim rezultatima rada zauzima visoko mjesto u cijeloj Europi. Naime oni su od obnove 1990. do danas organizirali 7600 manifestacija, imaju svoju biblioteku, nogometni i šahovski klub, a što im je najvrednije podijelili su oko 2800 stipendija.

Prihod od knjige čija je cijena 100 kuna ide u fond za stipendiranje koji nosi ime dvojice nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga, a koji su također bili njihovi stipendisti.