Veliki povratak svinjske masti, stručnjaci utvrdili da je zdravija od maslaca!

Zdravlje srca i krvnih žila nije povezano s mastima koje konzumiramo, ma koliko vam to nevjerojatno zvučalo!

svinjska_mast
“Znanstveno utemeljene” tabue o uzročno-posljedičnoj vezi između koronarnih bolesti i masne hrane ruši nova studija Britanske zaklade za srce koja je objedinila čak 72 istraživanja provedena na uzorku od 600 tisuća ispitanika.

Zato, kako piše Večernji list, masti i proteini polako, ali sigurno vraćaju reputaciju zdrave hrane, a glavni krivci za bolesti postaju – ugljikohidrati.

Apsolutni hit u gastronomiji, uz nedodirljivo mjesto koje na tronu poželjnih masti drži ekstradjevičansko maslinovo ulje, jest svinjska mast!

Gledate li na masne kiseline koje sadrži, svinjska mast bolja je od maslaca. Sadrži 60 posto mononezasićenih masti, a te masti povezane su s niskim rizikom od srčanih bolesti. Maslac, za usporedbu, sadrži 45 posto mononezasićenih masti.

Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim razinama lošeg LDL kolesterola.

Za zdravlje je važna i ova osobina svinjske masti: njezina točka dimljenja vrlo je visoka, oko 190 Celzijevih stupnjeva, pa je idealna za prženje, a meso neće upiti toliko masnoće i bit će probavljivije