U Napretkovom kulturnom centru otvorena izložba fotografija POGLEDI S PLANINA

Foto: Press

U prostoru Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu sinoć je svečano otvorena izložba fotografija Pogledi s planina kojom se Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić pridružilo u obilježavanju 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Izložbu su organizirali HKD Napredak – Napretkov kulturni centar i Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić u suorganizaciji s Hrvatskim fotosavezom, Nacionalnim parkom Risnjak, Veleučilištem u Karlovcu i Studentskim centrom Karlovac.

Foto: Press

Na početku programa sve prisutne u ime organizatora pozdravio je Goran Štrbac, član uprave Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, izrazivši zadovoljstvo što je Napredak u svom prostoru uspio okupiti ljude i institucije koji svoje programe usmjeravaju na rad s mladima u znanstvenim, kulturno-obrazovnim programima u očuvanju prirode i podizanju svijesti o zaštiti okoliša.

U sklopu programa prikazan je i promotivni film s kojim se predstavila Javna ustanova Nacionalni park Risnjak.

U ime Veleučilišta u Karlovcu i Studentskog centra Karlovac te o suradnji na ovom projektu govorio je profesor Marko Ožura istaknuvši kako “fotografije koje su postavljene na izložbi pokazuju neponovljivi trenutak uhvaćen fotoaparatom – igru svjetla i sjene, svega što su mladi/djeca naučili i samostalno primijenili”.

“Neopterećenost materijalnim otvorila im je pogled kroz objektiv prema neprocjenjivom – životu i suživotu u planini, onomu što ljudi Gorskoga kotara žive generacijama, poštivanju prirode, u ovom slučaju planinskih visina i lokacija”, rekao je Marko Ožura.

Zlata Medak, voditeljica radionica pri Hrvatskom fotosavezu govorila je o nastanku ovog projekta i želji da se u Nacionalnom parku Risnjak, koji je obilježio 70 godina, tim povodom napravi radionica s mladima i obilježi taj značajan jubilej.

Mario Milošević, predsjednik Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić, naglasio je kako planinarstvo ima duboku tradiciju u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak te da su mnogi njegovi članovi na različite načine ostavili dubok trag u planinarstvu, ali također i u kulturnom, znanstvenom i obrazovnom segmentu. Pri Hrvatskom kulturnom društvu Napredak djeluje i Planinarsko društvo Bjelašnica 1923. iz Sarajeva koje je prošle godine obilježilo 100 godina od svog osnutka.

Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak u čijem je okrilju nastao ovaj projekt, izrazio je želju za budućom suradnjom i zajedničkim projektima s Napretkom u kojem je prepoznao snagu, želju i mogućnost za stvaranje novih pozitivnih sadržaja, posebno u radu s mladima te o zaštiti i očuvanju okoliša.