U Zagrebu uskoro počinje II. Seminar folklora, donosimo kompletan program

Foto: FS Kolo

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Zagreb i Napretkov kulturni centar, u suradnji s Institutom za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, čiji je osnivač HKD Napredak, organiziraju II. Seminar folklora.

Seminar će se održati od 26. do 28. listopada 2023. godine u prostorijama Mjesnog odbora Peščenica, Njegoševa 10, Zagreb, a završna će se priredba održati u subotu, 28. listopada 2023. godine u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1/I, s početkom u 19:30 sati.

Na seminaru će se obrađivati sljedeće regije: Zaprešićko prigorje i polje, Međimurje, Jalžabet, Hrvatsko zagorje i zapadna Istra.

Seminar je namijenjen voditeljima i članovima folklornih skupina, društava i udruga. Voditelji seminara su Vladimir Kuraja, voditelj seminara i plesa, Anita Huđek, voditeljica plesa, Senka Jurina, voditeljica plesa, Bojan Pogrmilović, voditelj pjevanja, Martin Mužak, voditelj sviranja tradicijskih glazbala.

“Na ovom trodnevnom seminaru nastojat ćemo predstaviti alpsku plesnu zonu u svim njezinim elementima”, poručuju organizatori.

Alpska plesna zona obuhvaća dijelove Hrvatske i njezine regije sjeverozapadno od rijeke Save ili u nekim dijelovima uz nju. Alpska plesna zona inače je prebogata rijekama (Drava, Krapina, Sutla, Mirna…), planinama, ali i nizinama.

Svojom prebogatom folklornom baštinom alpska plesna zona ima najviše mikroregija u odnosu na ostale plesne zone, a koje se sjedinjuju u glavnu regiju, po kojoj su i nazvane. Primjerice, to je Zagrebačko prigorje sa svojim selima (naseljima, četvrtima): Šestine, Gračani, Markuševec, Remete, Bukovac s pripadajućim dijelovima tih sela kao što su Mikulići, Lukšić, Baćuni.

Zagrebačko polje također ima bogatu i specifičnu tradicijsku baštinu! Sela: Resnik, Resnički Gaj, Trnava, Lučko, Brezovica, Hrvatski Leskovac, Ježdovec, Mićeve i dr. vrlo su malo istraživana i nisu bila u fokusu folklorista i etnokoreologa.

Specifičnost sela Resnik, današnjeg urbanog naselja grada Zagreba, jest ta što je pola sela u alpskoj plesnoj zoni, a pola pripada panonskoj plesnoj zoni.

Specifičnosti alpske plesne zone, njezine karakteristike, posebnosti i originalnost su u sastavnicama folklora. Umjetnička se strana (ples, pjesma, svirka, narodna nošnja, običaji itd.) očituje u činjenici što se ples, pjesma i svirka sjedinjuju u jedinstveni umjetnički izričaj.

PROGRAM SEMINARA

četvrtak, 26. 10. 2023. godine
18.00 – 18.15 Upoznavanje polaznika seminara s predavačima
18.15 – 22.00 Zaprešićko prigorje i polje

petak, 27. 10. 2023. godine
18.00 – 22.00 Plesovi i pjesme Jalžabeta i Međimurja

subota, 28. 10. 2023. godine
9.00 – 12.00 Plesovi i pjesme Hrvatskog zagorja
12.00 – 13.00 stanka
13.00 – 16.00 Plesovi i pjesme zapadne Istre
19.30 sati – Završna priredba u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1/I