Obilježena 32. obljetnica Bitke za Vukovar: “Bitka koja simbolizira otpor i žrtvu”

Foto: MORH / F. Klen

Prigodnim programom u Vukovaru je 16. rujna obilježena 32. obljetnice Bitke za Vukovar i 204. brigade Hrvatske vojske, a uz sudionike obrane Grada Heroja i pripadnike brigade središnjoj svečanosti nazočili su i državni dužnosnici, među kojima je bio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

Obilježavanje je počelo Budnicom ulicama Grada Vukovara u izvedbi Orkestra Hrvatske vojske, a potom je uslijedio mimohod ratnih zastava od Vojarne 204. brigade HV do Dvorca Eltz, gdje je održana središnja svečanost, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Svečanost je počela podizanjem hrvatske zastave na Vukovarski vodotoranj uz državnu himnu, koju je izvela Policijska klapa sv. Mihovil, a u podizanju zastave sudjelovali su pripadnici Hrvatske vojske i policije te hrvatski branitelji.

Svim poginulim, nestalim i umrlim vukovarskim braniteljima odana je počast minutom šutnje, a u spomen na njih nadletjeli su i borbeni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG 21.

Pozdravljajući okupljene u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Medved je istaknuo da je herojska obrana Vukovara utkana u konačnu pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu i trajno zabilježena u našoj nacionalnoj i svjetskoj povijesti.

“Bitka za Vukovar simbolizira otpor i žrtvu, ona je bila prekretnica u Domovinskom ratu, jedna od najznačajnijih u hrvatskoj vojnoj povijesti, oslikava zajedništvo koje nas je dovelo do konačne pobjede”, podsjetio je Medved te ukazao na njezin geostrateški značaj za obranu Hrvatske, kao i važnu ulogu u pogledu osnaživanja hrvatskog naroda u odlučnosti da se obrani, te moralnoj pobjedi koja je tada izvojevana i koja je bila jača od oružja.

“Bitka za Vukovar iznjedrila je mnoge heroje kojima danas iskazujemo zahvalu i odajemo zasluženo priznanje, ali podnijeli smo i goleme žrtve kojima odajemo dužnu počast. I zato je važno da je obilježavamo u čast pobjedničkom, ponosnom i neslomljivom duhu hrvatskih branitelja. Vukovar je bio i ostao ponos Hrvatske!”, poručio je Medved.

I ovom prigodom istaknuo je kako je pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu i nadalje prioritet Ministarstva hrvatskih branitelja putem kojega Republika Hrvatska traga za još 1806 osoba, od kojih 503 s područja Vukovarsko-srijemske županije i 175 s područja Grada Vukovara.

Podsjetio je i što je sve Vlada u proteklih sedam godina učinila za Vukovar, cijeneći hrabrost vukovarskih branitelja i žrtvu koju smo kao narod podnijeli uslijed velikosrpske agresije te poručio: “Pozivam sve da nastavimo snagom zajedništva graditi našu domovinu s istim žarom s kojom smo je branili i oslobađali, a danas je obnavljamo, čuvamo i razvijamo.”

O važnosti Bitke za Vukovar govorio je i zadnji zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. brigade HV-a Branko Borković – Mladi Jastreb. U ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH obratio se njegov izaslanik, general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH, a saborski zastupnik iz Vukovara Nikola Mažar obratio se u ime predsjednika Hrvatskog sabora.

Središnja svečanost završila je naletom tri aviona HRZ-a, a potom je uslijedilo druženje uz Najbolje hrvatske tamburaše.

U povodu obilježavanja 32. obljetnice Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. vukovarske brigade, izaslanstva su odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Na središnjem gradskom trgu građani su mogli vidjeti prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno-zaštitne bojne, kao i taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a, koji je bio postavljen uz šetnicu kod ušća Vuke u Dunav.

Predstavljen je i rad Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te Hrvatski model traženja nestalih osoba.

Obilježavanje je održano u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom.