Kod Vukovara pronađeni posmrtni ostaci. Je li riječ o masovnoj grobnici?

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Na području Vukovarsko-srijemske županije kod Svinjarevaca u blizini Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci koji, prema preliminarnim nalazima, potječu iz Domovinskoga rata.

Nakon pretraživanja terena i provedbe ekshumacije, posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

“Ekshumacija je u tijeku i trajat će idućih nekoliko dana jer će se širiti teren pretrage što je uobičajeno u ovakvim situacijama. Nakon ekshumacije posmrtni ostatci bit će prevezeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu. U ovom trenutku ne zna se radi li se o masovnoj ili o pojedinačnoj grobnici. Ministarstvo još nije potvrdilo, no neslužbeno doznajemo da je ovdje ipak riječ o masovnoj grobnici”, javila je novinarka Ines Milanković u Dnevniku HTV-a.

Podsjetimo, Hrvatska još traga za 1816 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, pri čemu najveći broj žrtava, njih 513, čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Samo nekoliko kilometara od Svinjarevaca, u tijeku je višemjesečno istraživanje lokaliteta i lokacija na Petrovačkoj doli. U posljednjih 6 godina istraživanja su se intenzivirala, pronađeno je oko 400 lokacija u naših 12 županija, a identificirane su 244 osobe.

Republika Hrvatska još uvijek traga za 1816 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, pri čemu najveći broj žrtava, njih 513, čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.