Obilježena godišnjica stradanja Grada Heroja: “Vukovar je mjesto zajedništva, a ne podjela”

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Vukovar i cijela zemlja – prisjećaju se najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 91. godine, nakon 87 dana nadljudskog otpora slomljena obrana Grada Heroja koji su zatim okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe te počinile brojne zločine.

Istoga dana kada je slomljena herojska obrana Vukovara, u Škabrnji je počinjen pokolj.

Na čelu kolone Kolona sjećanja, koja se kretala od nekadašnje ratne bolnice do Memorijalnog groblja, putem dugim 5,5 km, bili su stjegonoše s zastavama Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara te 204. vukovarske brigade. Potom hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima HOS-a koji su branili grad, objavio je HRT.

Nakon njih u koloni su bili Sinjski alkari i svečani postroj Saveza povijesnih postrojbi. Iza njih pripadnici Hrvatske vojske sa zastavama ratnih postrojbi Domovinskog rata. Slijede ih kadeti Oružanih snaga i Policijske akademije. Tu su i državni i lokalni dužnosnici, članovi diplomatskog zbora. Kao i svake godine posebnu snagu Koloni sjećanja daju i mnogi građani iz svih dijelova Hrvatske.

“Došli smo u Grad Heroj, grad svjetionik hrvatske slobode, simbol Domovinskog rata da u zajedništvu i s iznimnom čašću odamo poštovanje hrvatskim braniteljima, onima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i demokraciju u proteklih više od 30 godina”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Vukovaru na obilježavanju 32. godišnjice vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu.

Dodao je da je Vukovar itekako propatio u Domovinskom ratu te da se, od mirne reintegracije u naš teritorijalni i ustavnopravni poredak 1998., razvija ulaganjem svih dosadašnjih vlada, objavila Vlada RH.

“Naša je Vlada posebno ovih nekoliko godina učinila maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo i školstvo”, kazao je predsjednik Vlade dodavši da su zajednički napravljeni veliki napori, ali da je da zadaća svih hrvatskih vlada da maksimalno vode računa o Vukovaru.

“Posebno da vodimo računa o hrvatskim braniteljima i da iskažemo poštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije koja je svoju najgoru manifestaciju dobila ovdje tijekom 1991. godine”, poručio je Plenković.

Istaknuo je da svi hrvatski branitelji zaslužuju poštovanje te da je više puta kazano da su i pripadnici HOS-a branili Hrvatsku.

“To smo rekli i u zakonskom okviru i poštovanjem prema svim hrvatskim braniteljima”, dodao je te posebno naglasio da Vukovar ne smije biti mjesto podjele nego mjesto zajedništva.

Naša je komunikacija uvijek dobronamjerna, ali odgovaramo onome tko nas napada ili vrijeđa

Što se tiče pozdrava ZDS, premijer je kazao da je limitiran na ono što je bilo 1991., a sve druge konotacije su neprihvatljive i štete Hrvatskoj. Dodao je kako se nada da velika većina hrvatskih građana to zna i razumije.

Podsjetio je da su predstavnici SDSS-a više puta bili u Vukovaru, a ove su godine, nakon razgovora o svim okolnostima, donijeli odluku koju u Vladi respektiraju.

Upitan o odnosu s vukovarskim gradonačelnikom Penavom, Plenković je kazao da je njegova kao i komunikacija vladajuće stranke uvijek dobronamjerna, pristojna i kulturna, a ako nas netko vrijeđa ili napada onda odgovaramo. “To je tako, ne samo s njim nego i s bilo kim drugim”, ocijenio je.

Dolaskom Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata predsjednik Vlade s izaslanstvom odat će počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i svijeća.

Cvijeće će položiti i na grobove Blage Zadra i Marka Babića te potom sudjelovati na Svetoj misi za sve žrtve u Domovinskom ratu koju će na vukovarskom Memorijalnom groblju predvoditi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.