Milanović iz Vukovara poručio Srbiji: Ne računajte na našu podršku dok podižete optužnice protiv hrvatskih generala

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u Vukovaru je sudjelovao na obilježavanju 31. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te završetka mandata UNTAES-a.

U svom obraćanju predsjednik Milanović zahvalio i čestitao hrvatskim braniteljima te posebno onima koji su sudjelovali u mirnoj reintegraciji, Vesni Škare Ožbolt i Ivici Vrkiću te izrazio žaljenje što na svečanoj akademiji ne sudjeluju i predstavnici podunavskih Srba.

“Ova priča je radi nas, ona je zajednička. Ovdje se posljednjih 25 godina živi mirno i sigurno mada ne idilično”, rekao je.

“Srbija mora odlučiti gdje pripada. Srbija ne može pretendirati da navodno želi u Europsku uniju, a u isto vrijeme ima odnos prema Rusiji, koji je legitiman, a koji ne doprinosi tome. Tu treba donijeti odluke. Dokle god Srbija misli da može nizati optužnice protiv hrvatskih generala za nekakve događaje iz ’95., na teritoriju treće države, Bosne i Hercegovine, i računati da će imati hrvatsku podršku, mora shvatiti da neće, to ne možemo tolerirati”, poručio je, među ostalim, predsjednik Zoran Milanović, objavljeno je na stranici Ureda predsjednika.

Osvrnuvši se na hrvatski put do slobode, državnosti i neovisnosti, predsjednik Milanović istaknuo je svoj stav da je Hrvatska djelovala po pravilu i ponašala se onako kako je trebalo. “Hrvatska je krenula u svoj teški i slavni put borbe za državu u nemogućim uvjetima i od početka je pokazivala dobru volju, donijela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina – koji je trebao biti donesen prije našeg priznanja – i koji je u sebi sadržavao standarde koji su i danas u najvećem dijelu Europe nepostojeći. I onda napad, rat, Vukovar, priznanje i obrana Hrvatske, obrana Bosne i Hercegovine”, naveo je predsjednik Milanović istaknuvši kako Hrvatskoj nitko nije pomagao.

“Rat je dobiven ’95. godine zahvaljujući inteligenciji, hrabrosti i dobrim organizacijskim sposobnostima nekih ljudi, malog broja dobrih ljudi, i ratnog predsjednika dr. Tuđmana. Hrvatska je pobijedila ’95. godine na inteligentan i brz način jer oružja nije bilo. Pazilo se na svaki ljudski život”, rekao je Predsjednik te pri tom istaknuo kako je odluka o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja bila pametna i humana.

U tom kontekstu, predsjednik Milanović kazao je kako su nam tada najveću pomoć i doprinos pružile Sjedinjene Američke Države istaknuvši kako je to bila njihova operacija koja nam je poštedjela žrtve i omogućila da dobijemo ono što je naše.

“To je jedino što prepoznajem kao prijateljski i aktivan doprinos i pomoć hrvatskoj strani. Kada govorimo o prijateljima i saveznicama posljednjih trideset godina, ja ih vidim u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i ništa više. Odnos prema Hrvatskoj je uvijek bio nikakav i nedostojan od samog početka. Ne samo da smo bili pod embargom, prijetili su nam sankcijama svaki dan, nitko nas nije potaknuo da idemo u oslobađanje cijele tzv. Krajine. To je bila naša odluka, našeg vodstva na čelu s tadašnjim vrhovnim zapovjednikom dr. Tuđmanom i vojnim vrhom koji je to isplanirao. Naši saveznici i prijatelji su u najboljem slučaju šutjeli”, kazao je predsjednik Milanović.

Za Domovinski rat Predsjednik Republike rekao je da je bio teži od bilo kojeg jer je to bio rat mržnje i osvete.”I nakon svega toga imati dovoljno pameti, strpljenja i tolerancije i pristati na normalan život – za to su potrebne dvije strane. Pozivam političke predstavnike Srba da u svojim nastupima poštuju hrvatsku državu. Ne moraju biti pokorni i klanjati se, ali da ne govore da je Oluja bila etničko čišćenje, jer nije”, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj akademiji govorili su gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, bivša savjetnica prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana i predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja Vesna Škare Ožbolt, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić te ministar obrane i izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mario Banožić.

Povodom 31. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te završetka mandata UNTAES-a Predsjednik Republike položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na stradale u Domovinskom ratu kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a brigadir Davor Josip Babić i zapovjednik Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pukovnik Ivan Liović.