Najuspješnijim inovatorima uručene nagrade Faust Vrančić‏

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u ponedjeljak su svečano uručene državne nagrade Faust Vrančić pojedincima i organizacijama koje su ostvarile izniman doprinos za razvoj tehničke kulture u Hrvatskoj.

nagrada_faust_vrancic
Prestižnu nagradu za svoj su rad dobili i članovi Udruge inovatora Hrvatske i to Udruga inovatora Karlovačke županije i predsjednik splitske udruge inovatora Dalmatinski inovatori Tesla Ivica Pivačić.

Udruga inovatora Karlovačke županije najbrojnija je udruga inovatora na području Republike Hrvatske, a njen predsjednik inače i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš dodao bi i jedna od najuspješnijih kada se govori o razvoju novih proizvoda, osobito onih tehničke naravi, čemu svjedoče ne samo brojne nagrade diljem svijeta, već i velik broj razvijenih inovacija.

“Dok se danas uglavnom zatvaraju radna mjesta, Tvornica turbina Karlovac, tekstilna tvornica Kelteks, HS produkt samo su neke od primjera naših tvrtki koje zahvaljujući inovacijama radna mjesta otvaraju. Samo HS produkt danas zapošljava 2000 osoba, a čak 98% proizvodnje izvoze u Ameriku, i to je rezultat rada inovatora” istaknuo je Bubaš. Smatra i kako je prijeko potrebno skoro donošenje Zakona o inovacijama. ” Još 2000. godine ostali smo bez zakona koji je stimulirao inovatore u Hrvatskoj i već 14 godina čekamo novi. Udruga inovatora Hrvatske još je 2010. godine dala prijedlog Zakona o inovacijama na radu i u svezi s radom po uzoru na zakon kakav imaju Japan, Njemačka i susjedna nam Slovenija. Dok birokracija koči njegovo donošenje, mi gubimo radna mjesta” objašnjava Bubaš.

Smatra i kako je potrebno educirati mlade ljude te pokrenuti obrazovanje kadrova za upravljanje inovacijama, a baš je drugi dobitnik nagrade Faust Vrančić, Ivica Pivačić u Splitu s udrugom inovatora Dalmit pokrenuo projekt “Inovatori pokreću svijet” kako bi educirao mlade o još jednoj važnoj temi, zaštiti intelektualnog vlasništva. Intelektualno vlasništvo ima velik značaj u svjetskom gospodarstvu, a ubrzo će, smatra Pivačić, postati i dominantan element gospodarstva. Stoga putem radionica, izložbi i predavanja nastoje upoznati osnovnoškolce, srednjoškolce i studente s osnovama intelektualnog vlasništva.

“Želimo li se pozicionirati na svjetskom tržištu i to prvenstveno kao “zemlja znanja”, moramo znati i komercijalizirati to znanje”, ističe predsjednik splitskih inovatora, dok predsjednik karlovačkih apelira za skoro donošenje Zakona o inovacijama.