Najavljen novi prosvjed protiv Milana Bandića, datum održavanja sam po sebi je jasna poruka

Najavljen novi prosvjed protiv Milana Bandića
Foto: Zagreb te zove

Novi, organizatori napominju – veliki, prosvjed protiv Milana Bandića, pod nazivom “Dosta je!”, održat će se u subotu, 1. veljače, u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića.

Organizatori su inicijativa “Zagreb te zove” te udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad, priopćeno je u petak.

Navodeći razloge za prosvjed, organizatori ističu kako gradonačelnik Bandić za svoje ortake čuva projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta, a stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji odvoz još i poskupljuje.

Ovo je treći prosvjed u nizu. Nakon prosvjeda ODSTUPI! te zatim KRIV SI!, ovoga puta prosvjednici će će poručiti: DOSTA JE!

Također, naglašavaju kako bi Bandićeva moć u Zagrebu bila znatno manja da nema čvrstu podršku HDZ-a u Gradskoj skupštini. “Premijer Plenković odlučio se vezati pupčanom vrpcom s ovim USKOK-ovim optuženikom te je jasno kako snosi punu odgovornost za šikaniranje stanovnika Zagreba koje provodi Bandić”, ističu organizatori.

Prvi dan veljače odabran je za prosvjed jer će samo nekoliko dana kasnije Gradska skupština odlučivati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Protivljenje tim izmjenama iskazano je na nekoliko prijašnjih prosvjeda, a tijekom ljeta građani su poslali više od 30.000 primjedbi na predložene izmjene GUP-a, no Grad je sve odbio.

Prosvjednici će od svih zastupnika i zastupnica Gradske skupštine zatražiti da se napokon odupru Bandiću i njegovoj politici, a prvi korak prema tome je glasanje protiv ovakvog štetnog GUP-a.

“Zagrebu treba potpuno novi i pravedni GUP koji na participativan način definira razvojnu budućnost našeg grada. Treba nam GUP koji se suočava s posljedicama klimatskih promjena, koji daje odgovor na gorući problem nedostatka priuštivog stanovanja, koji napokon nudi rješenje za kaos u gospodarenju otpadom te donosi red i rješava probleme koje je Bandić stvorio”, ističu organizatori.

Osim toga, upravo 1. veljače započinje novi sustav naplate odvoza otpada, što će nekim kućanstvima znatno povećati račune.

“Takva Bandićeva pljačka je vrhunac bahatosti jer umjesto da računi pojeftine onima koji otpad odvajaju, znatno će poskupjeti svima. Njegova nedavna izjava kako će u travnju ipak malo spustiti cijene samo je loša manipulacija jer će stanovnici Zagreba i dalje imati višestruko veće račune nego do sada”, poručuju organizatori prosvjeda. (M. Petković)