NEDJELJOM U 2: Zamjenica gradonačelnika usporedila stil vladanja Bandića i Tomaševića

NEDJELJOM U 2: Zamjenica gradonačelnika usporedila stil vladanja Bandića i Tomaševića
Foto: Screenshot HRT

U HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, prvoj nakon ljetne stanke, gostovala je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

Na samom početku emisije Dolenec je komentirala svoju objavu na Facebooku koja je izazvala priličan broj komentara, a zbog nje je prozvana i za patetiku. Podsjetimo, na svom Facebook profilu Dolenec je objavila da jedino preostalo svjetlo u gradskoj upravi ono u uredu gradonačelnika te da Zagreb mirno može spavati. Uslijedila je lavina komentara, nakon čega su je neki prozvali i za preuzimanje Bandićevih PR trikova, objavio je HRT.

Na te kritike odgovara porukom: “Jasno je da način vladavine Milana Bandića i Tomaševića ne može biti različitiji.” Bandić je, kaže Dolenec, većinu dana provodio na protokolarnim obvezama, rukovao se s ljudima i obećavao stvari. Za razliku od njega, Tomašević puno vremena provodi u uredu, pogotovo u posljednja tri mjeseca.

Kazala je i kako je ništa nije iznenadilo od onoga čemu je svjedočila u posljednja tri mjeseca.

“Mi smo svi dosta legalisti, očekujemo da se, ako postoji gradski proračun, on planira na racionalan i odgovoran način, ali isto tako da se izvršava prema onome što je planirano. Niti jedno niti drugo nije bilo rađeno tako”, kazala je dodavši kako je jedan od primjera kako se nije planiralo na odgovoran način prodaja imovine.

Što se tiče kadrovske strukture, kazala je kako u Gradskoj upravi ima kvalitetnih ljudi pa su se u svom radu posljednjih mjeseci oslonili na one na koje mogu. “Gradonačelnik se žali da mora surađivati s pročelnicima koji su mu ostavljeni”, komentirao je voditelj Aleksandar Stanković.

Dolenec smatra da će proći i do šest mjeseci dok ne budu ekipirani sa suradnicima kojima mogu vjerovati.

“U studijama javne uprave postoji jedna usporedba da su veliki, kompleksni sustavi kao tanker. Kada vi kao komandant koji njime upravlja malo zakrenete, tanker neće brzo promijeniti smjer. On ne može naglo mijenjati smjer, ne može se zaustavljati, sigurno se ne može potpuno zaokrenuti, za 180, brzo. Treba vremena, a to je u slučaju kada doista rade sve poluge, kazala je dodavši da su oni u situaciji u kojoj treba bolje uspostaviti poluge”, rekla je Dolenec.

Dijelom se to, kazala je, odnosi i na pročelnike koji su ekvivalenti gradskim ministrima. Nakon razgovora s pročelnicima, gotovo polovina njih više nije na tim pozicijama, kazala je.

Ovaj tjedan idu tri natječaja za pročelnička mjesta – Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured i Gradski ured za upravljanje imovinom. Nakon njih idu sljedeća tri ureda, a 31. listopada, nakon što njihov preustroj bude zakonit, raspisat će natječaj za sve ostale, kazala je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.