BLUES KOJI SPAJA KONTINENTE: Nova, 11. ploča Tomislava Golubana za etiketu “Spona”

BLUES KOJI SPAJA KONTINENTE: Nova, 11. ploča Tomislava Golubana za etiketu "Spona"
Foto: Neven Gere Gerenčir

Goluban je ovaj put otputovao na jug te u Memphisu, u Ardent studiju, s američkim glazbenicima u nekoliko dana snimio cijeli materijal

Piše: Jurica Ilić

Kad ga predstavljaju iz diskografske luće “Spona”, navode da je Tomislav Goluban (Zabok, Hrvatsko Zagorje), blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike, jedinstven u svojem glazbenom izričaju, i još puno superlativa je zaslužio taj nadareni i skromni glazbenik koji svoju vrlo uspješnu karijeru nastavlja već 11. po redu albumom – “Memphis Light“.

Njegova snažna i virtuozna usna harmonika ponovno zavodi, ovaj put pod svjetlima Memphisa, gdje je uz pomoć američkih svirača i snimljena. Vrijedi citirati najavu za tu ploču pristiglu iz “Spone”.

BLUES KOJI SPAJA KONTINENTE: Nova, 11. ploča Tomislava Golubana za etiketu "Spona"
Omot 11. po redu albuma Tomislava Golubana

“Od početka karijere do danas, navodi se, Tomislav Goluban dokazuje virtuoznost, uvodi razne glazbene inovacije, surađuje s brojnim umjetnicima, osvaja nagrade i priznanja, educira mlade te kruni svoju diskografiju albumima iz same kolijevke bluesa; Chicaga i Memphisa.

“Memphis Light“ je Golubanov 11. studijski album, koji je nastavak prethodnika „Chicago Rambler“ s kojim je ostvario do sad najzapaženiji inozemni uspjeh, postigavši odlične pozicije na specijaliziranim TOP ljestvicama diljem svijeta, a proglašen je petim najboljim albumom Chicago bluesa te 86-tim najboljim blues albumom 2019. godine (Roots Music Report).”

Od 10 pjesama na albumu „Memphis Light“, Goluban autorski potpisuje njih 9. Kao što je istaknuto i u naslovu, Goluban je ovaj put otputovao na jug te u Memphisu, u Ardent studiju, s američkim glazbenicima u nekoliko dana snimio cijeli materijal.

”Hayloft Blues” najavni je singl (i spot) albuma „Memphis Light“

Pjesma je inspirirana, objasnio je Goluban, starim vremenima i seljacima koji su sijeno za „blago“ (stoku) na poljima skupljali ručno bez pomoći mehanizacije i sve je funkcioniralo. Susjedi su međusobno pomagali jedni drugima bez novčane naknade, a u proces je bila uključena cijela obitelj. Sijeno se vilama bacalo na zaprežna kola koja su vukli konji, krave ili volovi, a sve je bilo popraćeno pjesmom, zabavom i naravno, teškim fizičkim radom.

“U razgovoru s prijateljem Jayom Sielemanom, primijetio sam da je taj proces bio identičan u Hrvatskoj i Americi pa mi se tematika učinila zgodnom da opet povežem dva udaljena kontineta kroz univerzalni, glazbeni jezik”, rekao je autor.

Nogometnim rječnikom, ako svaki od dosadašnjih 11 Golubanovih albuma ima svoju poziciju, sasvim je svejedno koju ima “Memphis Light”, jer on je kapetan momčadi. Golubanovo hrabro izlaženje iz dosadašnjih okvira rezultirali su odličnom glazbenim materijalom, koji su pohvalili i američki glazbeni kritičari, što je vrlo lijepo čitati:
– Tomislav Goluban svojim albumom „Memphis Light“ jako osvjetljava blues zajednicu ovim moćnim i dobro urađenim setom!
– Osjećate i vjerujete da se sve događa u pjesmi jer vjerujete Golubanu.
– Baš je igrao savršenu ulogu za svaki dio svake pjesme s gotovo zanosnom predanošću.
– Vrlo je malo blues umjetnika poput Golubana i on radi nešto novo što će puno obožavatelja bluesa htjeti provjeriti.
– Čvrst je izvođač koji svira sjajnu svirku a ima i ugodan dubok glas. – napisali su.

Svakako valja napomenuti da umjetnik veliku pozornost vodi o svojim videobrojevima, tako da su u Golubanovim spotovima nerijetko i poznate glumice, glumci ili drugi pojedinci, a spotovi su mu fina artistička djela… Prije nego odete na neki njegov uzbudljivi klupski koncert, svakako se prije pripremite preslušavanjem albuma “Memphis light”.

Komentari