ZET-ovci na pola sata zaustavljaju promet: “Vozači i kontrolori karata šest puta su fizički napadnuti”

Tramvaj
Foto: ZG express

Za danas je od 12 do 12.30 najavljen prekid prometovanja javnog prijevoza u Zagrebu. Razlog su učestalih napada na vozače i kontrolore ZET-a. Ove godine ih je zabilježeno šest, a zadnji se dogodio u utorak.

Zagrebačka policija uhitila je dvojicu mlađih muškaraca koji su u utorak napali i ozlijedili vozača autobusa ZET-a i otpremnika ZET-a na terminalu Črnomerec, piše HRT.

Mlađi muškarci iz nepoznatih razloga radnike ZET-a napali su s leđa, nakon što su pregledavali autobus linije 172, na koji je tijekom vožnje netko bacio kamen i razbio bočno staklo.

Vozaču autobusa napadači su slomili prst i odvezen je u bolnicu, dok je otpremnik lakše ozlijeđen, ističu iz ZET-a.

Podršku radnicima ZET-a pružit će gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

“Danas u 12:00 sati na terminalu Črnomerec, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević pridružit će se radnicima i sindikatima koji djeluju unutar trgovačkog društva Zagrebački električni tramvaj te pružiti podršku prometnom i kontrolorskom osoblju ZET-a”, priopćeno je iz Grada.

Sindikat vozača i prometnih radnika ZET- Zagreb u objavi na Facebooku podsjeća da su u 2023. godini “vozači i kontrolori karata su šest puta fizički napadnuti u kojima su im nanesene teže ozljede, dok su bila više od dvadest pokušaja napada, a vrijeđanje i psovanje vozača i kontrolora je postao dio svakodnevice u gradskom prijevozu putnika”.

U objavi dalje stoji:

“Zadnji napad na okretištu Črnomerec, koji se dogodio 5. prosinca kada su ničim izazvani huligani sa bejzbol palicama napali vozača i kontrolora otpremnika, sa težim fizičkim posljedicama, je ‘kap koja je prelila čašu’ strpljenja i iz navedenoga razloga SVPRZZ je donio odluku o privremenom zaustavljanju prometa na terminalu ČRNOMEREC. Svi autobusi koji se zateknu na terminalu u 12 sati neće voziti do 12:30 a autobusi koji dođu neće ostvariti polazak do navedenoga vremena. U 12:30 bi promet autobusa sa terminala Črnomerec trebao biti normaliziran.
I ako je USVPRH 11. listopada održao konferenciju za medije u kojem je zatraženo od MUP i Ministarstva pravosuđa da se primjenjuje članak 315b Kaznenog zakona u kojem se napad na osobu koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi kažnjava zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina, taj članak se dosljedno ne provodi u praksi.
Stanje postaje neizdrživo i vozači i drugo prometno osoblje više ne mogu biti sigurni na svom radnom mjestu, što ugrožava sigurnost vozača ali i putnika.
U navedenom događaju aktivno će sudjelovati i Udruga branitelja i Sindikat branitelja ZET-a (Mtijević)
Molimo građane za razumijevanje i potporu u zaustavljanju huligana i da zajedničkim naporima vratimo sigurnost kako u prometu tako i u Gradu Zagrebu.
Zaustavljanju prometa na črnomercu su se priključili i Sindikat zagrebačkog holdinga te Sindikat radnika javnog gradskog prijevoza.”