NA DANAŠNJI DAN: Karl Benz patentirao prvi automobil, rođen A. P. Čehov, Yves Saint Laurent predstavio prvu kolekciju

Foto: Wikipedija

Dogodilo se na današnji dan – 29. siječnja

1860.
— Rođen Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik, jedan od najpoznatijih dramatičara svih vremena.

Podrijetlom iz trgovačke obitelji, završio Medicinski fakultet u Moskvi i radio kao liječnik, pretežno u Podmoskovlju (Melihovo). Putovao u Sibir istražujući životne uvjete kažnjenika (knjiga Otok Sahalin – Ostrov Sahalin, 1893–94), zatim na jug (novela Arijadna, 1895), od 1900. boravio u Jalti. U političkom životu nije sudjelovao, ali se odrekao članstva u Akademiji kada je car poništio izbor M. Gorkoga; organizirao je pomoć gladnima, osuđivao zloupotrebe vlasti, protekcionizam i korupciju.

Književnim radom počeo se baviti pišući humoreske pod pseudonimom Antoša Čehonte (Činovnikova smrt – Smert’ činovnika, 1883), god. 1886. objavio je prvu zbirku novela Šarene priče (Pëstrye rasskazy), 1888. Pripovijesti (Rasskazy). Između 1890. i 1900. napisao je najpoznatije novele: Paviljon br. 6 (Palata No. 6, 1892), Crni monah (Černyj monah, 1894), Student (1894), a 1898. trilogiju Čovjek u futroli (Čelovek v futljare), Ogrozd (Kryžovnik), O ljubavi (O ljubvi)Dama sa psićem (Dama s sobačkoj, 1899) zgrozila je L. N. Tolstoja »amoralizmom«, a Gorki je u njoj vidio umorstvo realizma. U pripovijestima Seljaci (Mužiki, 1897), U jaruzi (V ovrage, 1900) odstupio je od naklonjenosti ruske proze seljacima. Čehov ne pridaje pozornost motivacijama ponašanja, ne vrjednuje postupke likova, ne fabulira: u sažetim oblicima s tobožnjom stilskom »neutralnošću« (»običnim riječima o običnim stvarima«) stvara ugođaj – približuje se impresionizmu. Različito od većine ruskih proznih pisaca XIX. st., Čehov zazire od bilo kakve ideologije i etičkoga vrjednovanja.

Prvo dramsko djelo, Ivanov, prikazano mu je 1887. u Korševu kazalištu u Moskvi, ali je pozornost privukao tek dramom Galeb (Čajka), prikazanom u Petrogradu 1896. bez uspjeha; tek je 1898. u Moskovskom hudožestvenom teatru (MHT) Stanislavskoga doživio pun uspjeh i otvorio novo razdoblje u povijesti ruskoga kazališta. Ako Galeb tematizira život umjetničkog svijeta i programatski je za piščevo shvaćanje umjetnosti, Ujak Vanja (Djadja Vanja, 1897) naglašava jalovost umišljenih, Tri sestre (Tri sestry, 1900–01) posvećene su čežnjama usred provincijskoga životarenja, a Višnjik (Višnëvyj sad, 1903–04) jedini je tekst koji dotiče bitnu društvenu smjenu: materijalno propadanje plemenitaša i nadiranje novoga trgovačkoga sloja koji ne štedi ljepote ruske usad’be (vlastelinskoga majura). [Enciklopedija.hr]

1861.
— Kansas je postao 34. američka savezna država.

1866.
— Rođen Robert Boyle, engleski kemičar. Boyle je prvi uočio razliku između elemenata i spojeva, postavio zakon o ovisnosti obujma plina o tlaku (Boyle-Mariotteov zakon) te izolirao metilni alkohol i aceton. Robert Boyle, koji je u Europi postao poznat svojim opsežnim pisanjem o kemiji i religiji, primjer je osobe koja je živjela ispred svog vremena. Njegov način razmišljanja u svemu je bio usklađen s modernim vremenom. Po njemu je nazvan i poznati Boyle-Mariotteov zakon koji povezuje obim plina s tlakom. Inače, ovaj genijalni znanstvenik zastupao je tezu kako se zbog objektivnog promišljanja ne smije biti ničijim sljedbenikom. U skladu s njom svoje je najvažnije znanstveno djelo nazvao “Skeptični kemičar”.
– Rođen Romain Rolland, francuski književnik i nobelovac.

1870.
— Otvoreno šibensko kazalište, jedno od triju najstarijih kazališta u Hrvatskoj.

1872.
— Rođen Goce Delčev (Kukuš, danas Grčka, 29. I. 1872 – Banica, danas Grčka, 4. V. 1903), makedonski političar i revolucionar. Borio se za političku samostalnost Makedonije i protiv njezinog priključenja Bugarskoj. Uz Dame Grueva, jedan je od osnivača Vnatrešne makedonske revolucionerne organizacije (VMRO).

1886.
Karl Benz prijavio je patent za prvi uspješni automobil na benzinski pogon. Prvi put ga je provozao 3. srpnja iste godine u Mannheimu. Postigao brzinu od 16 km/h, što je tada bilo senzacionalno. To se službeno smatra početkom automobilizma.
Karl Friedrich Benz (Karlsruhe, 25. studenog 1844. – Ladenburg, 4. travnja 1929.), njemački inženjer, tvorničar i pionir automobilske industrije, godine 1878. je konstruirao prvi dvotaktni motor. Konstruirao je četverotaktni benzinski motor i prvi automobil koji je uspio u tehničkom i ekonomskom pogledu. Poduzeće Benz & Cie u Mannheimu preteča je automobilske industrije.

1889.
— Austrougarski princ prestolonasljednik Rudolf, jedini sin Franza Josepha I, nađen je mrtav zajedno s ljubavnicom Marijom Večerom u dvorcu Majerling kraj Beča.

1916.
– Njemački cepelini prvi put bombardiraju Pariz.

1950.
— U dobi od 94 godine, umro je velikan svjetske književnosti Bernard Shaw, najslavniji i najkontroverzniji britanski i irski dramatičar i socijalni filozof. Procvat suvremenog engleskog kazališta usko je povezan uz pojavu ovog borbenog i duhovitog pisca te neobično plodnog dramatičara koji se uhvatio ukoštac s mnogim društvenim i političkim pitanjima. Istaknuo se i kao književni, kazališni i glazbeni kritičar. U početku književne karijere napisao je pet romana, a veliku popularnost stekao je i komedijom “Pigmalion”. 1925. dobio je Nobelovu nagradu.

1952.
— Komunističke vlasti isključile Katolički bogoslovni fakultet iz Sveučilišta u Zagrebu.

1962.
Yves Saint Laurent predstavio je svoju prvu kolekciju i potresao svijet mode

1993.
— “Živeći s narodom i odgajajući ga u vjeri, tražimo od odgovornih da zaštite hrvatska i katolička prava na svim prostorima gdje smo do sada živjeli”, stoji Deklaraciji katoličkih svećenika iz BiH objavljenoj na današnji dan.

2002.
— Američki predsjednik George Bush izjavio je u američkom Kongresu da počinje rat protiv terorizma i upozorio da “osovina zla”, koju čine Iran, Irak i Sjeverna Koreja, prijeti miru u svijetu.

2005.
— Umro Ephraim Kishon, izraelski humorist, dramatičar, scenarist i filmski redatelj.

dd0129