NA DANAŠNJI DAN: Ubijen Gordan Lederer, poginuo je prenoseći istinu o Domovinskom ratu

Foto: Screenshot HRT

Na današnji dan, 10. kolovoza 1991. godine, snimajući hrvatske borce u akciji na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, poginuo je Gordan Lederer, snimatelja Hrvatske radiotelevizije.

Gordan Lederer diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Kao trik-snimatelj bio je angažiran na dugometražnim animiranim filmovima “Čudesna šuma” i “Čarobnjakov šešir”. Realizirao je dokumentarne filmove “Udruženje samaca” i “Badanj”, a u suradnji i niz autorskih priloga arheološko-povijesne i putopisne tematike.

Snimao je i na iračkom ratištu pa je od toga nastao film “Kurdska kolijevka traži utočište”. Te 1991. Nastali su i filmovi “Zima u plavsko-gusonjskoj kotlini” i “Knin bez komentara”. Iz materijala koje je snimao na Banovini posmrtno je na HTV-u snimljen glazbeni video “Banijska ratna praskozorja”.

Snajperski pogodak na snimateljskom zadatku pred Hrvatskom Kostajnicom 10. kolovoza 1991. godine nije bio slučajan, jer je u skupini s vojnicima koji su mu pokazali bojište gađan samo on, a potom ga se na padini niz koju se otkotrljao gađalo ručnim bacačem granata.

Kako se može pročitati na Wikipediji, novinar Vlado Mareš i snimatelj Veljko Đurović su 11. kolovoza snajperista intervjuirali za informativni program RTS-a. Njegovu su siluetu, po tvrdnji novinskog članka od 22. kolovoza 1991. godine, prepoznali sugrađani iz Siska i član obitelji. Po tim je tvrdnjama riječ o Milanu Zoriću, koji je za vrijeme ročne vojne službe bio uvježban za snajperista.

Milan Zorić je u odsutnosti osuđen na Županijskom sudu u Sisku 1999. godine. Na njegovu žalbu Vrhovni sud Republike Hrvatske je 18. rujna 2002. godine odbacio optužbu jer je Vojni sud u Zagrebu u ovom postupku obustavio kazneni postupak zbog primjene Zakona o općem oprostu.

dd0810