Ministar Jovanović: Ne ukida se državna matura

zeljko-jovanovic-300Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne razmatra mogućnost ukidanja državne mature od iduće školske godine, izjavio je večeras ministar Željko Jovanović i najavio temeljitu analizu učinaka državne mature te javnu raspravu o toj temi nakon koje će Ministarstvo donijeti odluku.
“Ministarstvo ni na koji način ne razmatra opciju ukidanja državne mature od iduće školske godine”, rekao je Jovanović za Hinu, upitan o statusu državne mature.
Voditelj Nacionalne strategije za odgoj, obrazovanje i znanost Neven Budak jučer je za HTV izjavio kako “državna matura u ovom obliku ne ispunjava svoju zadaću” te kao jednu od mogućnosti naveo zamjenu mature nizom centraliziranih ispita koji bi se provodili tijekom čitavog srednjoškolskog razdoblja.
Neki su mediji nakon toga najavili mogućnost ukidanja ovakve državne mature, a Jovanović odgovara kako je riječ o površnim informacijama te izražava žaljenje što je zbog toga došlo do uznemiravanja javnosti.
Naglašava da je dobrodošla svaka rasprava koja ima za cilj poboljšati kvalitetu ispita državne mature.
“Konkretne odluke donosit će Ministarstvo nakon temeljite analize i javne rasprave u koju će biti uključena sva zainteresirana i stručna javnost”, najavio je ministar.
Istaknuo je da je matura do sada, kad je riječ o tome da je postala mogućnost selekcije kandidata za upis na fakultete, iskorijenila mogućnost korupcije.
Što se tiče njezine uloge u vrednovanju obrazovanja, sigurno da treba učiniti neke iskorake, dodaje ministar.
“Držim da će rasprava koja će se voditi biti doprinos kvalitetnoj državnoj maturi i kao prijemnom ispitu i kao mogućnosti vanjskog vrednovanja obrazovanja”, zaključio je Jovanović.