Što će biti s državnom maturom? Uskoro stiže odgovor na pitanje koje muči mnoge, u igri su tri scenarija

Učionica
Foto: Canva

Epidemija koronavirusa dovela je do zatvaranja škola i otvaranja virtualnih učionica zahvaljujući kojima školska nije prekinuta.

Zasad nema ocjenjivanja, sve se još pomalo uhodava, no vrijeme curi, nameću se brojna pitanja, a možda najvažnije među njima je pitanje državne mature.

Hoće li se i, ako hoće, kada će se i kako održati?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja još nije donijelo nikakve odluke tako da je službeno još na snazi kalendar državnim matura objavljen u siječnju, premda je svakome jasno da se on više ne može ispoštovati.

Baveći se ovom temom, Jutarnji list piše da su neke europske zemlje (Velika Britanija, Nizozemska) zbog pandemije koronavirusa otkazale ovogodišnju maturu.

Čeka li to i Hrvatsku, u ovom trenutku nitko od mjerodavnih ne želi nagađati, kao ni to jesu li mogući pomaci datuma državne mature, primjerice, za jesen.

“Trenutno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve prethodno navede logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji”, sve je što su jučer za Jutarnji rekli iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Resorna ministrica Blaženka Divjak danas je potvrdila da se za državnu maturu razrađuje nekoliko scenarija.

Istaknuvši da je epidemiološka situacija velika nepoznanica te da nitko ne zna koliko će to trajati, ona je izjavila: “Mi ćemo, sukladno trajanju, stavljati u funkciju neke od tih scenarija, ali o tome ćemo na vrijeme sve obavijestiti.”