RAVNATELJI PREDLAŽU: Državnu maturu organizirati u sportskim dvoranama!

Ilustracija | Foto: Canva

Državnu maturu, uz pridržavanje epidemioloških mjera, moguće je provesti u lipnju, a škole koje nemaju dovoljno prostora za prikladan razmještaj učenika mogle bi za provedbu ispita mature koristiti sportske dvorane ili druge zamjenske prostore.

Iza tog prijedlog stoje ravnatelji nekoliko srednjih škola, piše Jutarnji list.

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak potvrdila je kako je, u slučaju da Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiološke službe procijene da su za to stvoreni uvjeti, prvi scenarij Ministarstva državnu maturu provesti prema planu, dakle već u lipnju.

Slično je potvrdio i prim. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je kazao kako se, ako epidemiološka situacija bude povoljna, matura može održati uz provođenje određenih epidemioloških mjera socijalnog distanciranja i provođenja testiranja tako da se ne dolazi u bliski kontakt “što je, uz određene tehničke poteškoće, moguće organizirati”.

Hoće li i kada te nešto povoljnije epidemiološke prilike napokon stići, u ovom trenutku ne može nitko prognozirati. Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, prof. dr. Alemka Markotić, jučer je ponovila ono što epidemiolozi stalno ponavljaju – da se u postupno ublažavanje mjera može ići tek kada pet do sedam dana za redom zabilježimo pad broja novozaraženih novim koronavirusom.