Ministrica Divjak najavila odgodu eseja iz hrvatskog te objasnila kako će se učenici ocjenjivati na daljinu

Blaženka Divjak
Foto: Facebook / Blaženka Divjak

U trećem tjednu nastave na daljinu zbog koronavirusa i dalje nije jasno kako će se učenici ocjenjivati, hoće li se odgoditi matura, što je s upisima na fakultete.

Mnoštvo je pitanja na koja brojni traže odgovore, a neka od njih dala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u jutrošnjem razgovoru za Media servis.

Divjak tvrdi da su reakcije na nastavu na daljinu uglavnom pozitivne, kako od učenika tako i od roditelja i profesora. No ipak ima i kritika. Na pitanje je li bilo alternative, odgovara da bi alternativa bila da učenici nemaju nastavu ili da su prepušteni sami sebi.

“Zamislite kako bi to bilo u obitelji. Obiteljska dinamika, apatija kod učenika, gubitak radnih navika, upitna školska i akademska godina. Oni koji komentiraju iz udobnih fotelja bilo bi dobro da se angažiraju i pomognu tamo gdje mogu”, pripomenula je ministrica.

No dio roditelja negoduje jer su, uz posao od doma, previše angažirani oko djece i nastave.

“Znam da se puno angažiraju i hvala im na tome. Međutim, ako je nečega previše, dobro je da ta komunikacija roditelja prema školama i učiteljima bude iskrena i da gradimo krug povjerenja za učenike, vezano za učenje i podršku. To je posebno zahtjevno u razrednoj nastavi kada komunikacija i ide preko roditelja, ali za predmetnu nastavu i za srednje škole, razvijajmo samostalnost kod učenika. Tu je naglasak”.

Jedno od glavnih pitanja koja se nameću u ovoj izvanrednoj situaciji je način vrednovanja, odnosno ocjenjivanje učenika.

“Naglasak mora biti na ocjenjivanju na bitno. Osloboditi se nepotrebnih, suvišnih informacija, činjenica koje se ispituju. Napraviti redukciju tako da imamo naglasak na bitno. Upute u tom smjeru ćemo dati kroz nekoliko dana. Sigurna sam da će to pomoći učiteljima i nastavnicima i imamo poseban dio za visoko obrazovanje. Moramo uzeti u obzir da i to mora biti regulirano”, kazala je Divjak.

Izgledno je da će se nastava na daljinu odvijati i do mature. Već se spominje moguća odgoda. Na pitanje je li to opcija, Divjak je rekla da se spremaju za različite scenarije.

“Izvjesno je esej koji je bio predviđen da se piše sredinom svibnja, da će se pomaknuti i da ćemo umjesto toga organizirati pisanje probnog eseja online da učenici dobiju povratnu informaciju i da vidimo mogućnosti tehnologije u tom smislu. A dalje ćemo reagirati sukladno epidemiološkoj situaciji”.