Kako na 170 kvadrata parkiratri 24 automobila? Zna slovenski izumitelj!

Jedan slovenski izumitelj patentirao je i izradio mini prototip rotacijskog parkirališta koje bi trajno riješilo problem nedostatka prostora za parkiranje u velikim gradovima.

parkiranje-ljubljana
Čelična konstrukcija visine 19 metara izrađena je u obliku kotača za turiste u zabavnim luna-parkovima, a postavljena na samo 170 četvornih metara površine može primiti 24 automobila.
Izumitelj Darko Jaromel izjavio je za “Delo” od nedjelje da živi uz granicu s Austrijom, a da je ideju za izum dobio jednom prilikom u Ljubljani, kad je došao pogledati kazališnu predstavu, ali nikako nije mogao naći mjesto za parkiranje.
Parkirališni kotač funkcionira tako da se vozač s automobilom ispred njega zaustavi i u automat ubaci karticu koja otvara rampu, a onda se automobil parkira na prazno mjesto za parkiranje. Rotacijsko parkiralište onda se zavrti i digne vozilo u gornji položaj. Energija za pokretanje dolazi iz foto-ćelija koje osiguravaju dovoljno energije za djelovanje cijelog sustava.
“Sada za patentirani izum tražim investitora, izrada konstrukcije i njeno postavljanje stajalo bi oko 250.000 eura”, rekao je Jaromel. Po njegovim bi se riječima u centru Ljubljane uz sadašnje cijene parkiranja jedan takav automat za štedljivo parkiranje isplatio već u dvije godine, a još brže sredstva bi se vratila na vrlo frekventnim mjestima.
Jaromelov kotač za parkiranje postavljen na aerodromu u Frankfurtu isplatio bi se već za sedam mjeseci, tvrdi izumitelj.