Ministarstvo potvrdilo kalendar polaganja državne mature, prvi ispit je 16. svibnja, zadnji 29. lipnja

Ilustracija | Foto: Pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja na prijedlog Kalendara polaganja ispita državne mature školske godine 2019.- 2020.

Zbog štrajka u osnovnim i srednjim školama, koji je trajao od 10. listopada do 3. prosinca, učenici su izgubili ukupno 16 dana nastave. Da bi se to nadoknadilo, načinjene su izmjene u školskom kalendaru, što je dovelo i do korekcija kalendara polaganja državnih matura.

Po sada objavljenom kalendaru, 16. svibnja će se pisati esej iz hrvatskog jezika i to razine A i B. Kemiju i sociologiju maturanti bi polagali 8. lipnja, a dan kasnije informatiku i psihologiju. 10. lipnja testirao bi se njemački jezik i to obje razine te povijest.

Biologija i španjolski obje razine polagat će se 12. lipnja, a u subota dan kasnije test iz hrvatskog jezika obje razine.

U ponedjeljak 15. lipnja na rasporedu su češki, mađarski, srpski, talijanski i grčki za one učenike kojima je to materinski jezik. Dan kasnije za ove jezike na rasporedu je pisanje eseja, a na rasporedu je i latinski jezik, obje razine.

U srijedu 17. lipnja na rasporedu su ispiti iz fizike i filozofije, 18. lipnja politike i gospodarstva te francuskog jezika obje razine. Geografija te talijanski na redu su 19. lipnja, a onda nakon četiri dana pauze, dakle 23. lipnja logika i glazbeni. Dan kasnije plažu se vjeronauk i likovna umjetnost, a 25. lipnja etika.

U petak 26. lipnja je opet engleski jezik obje razine, a 29. lipnja, matematika obje razine.

Prijava za polaganje državne mature traje od 1. prosinca 2019. do 15. veljače 2020.

Rezultati mature bit će objavljeni 13. srpnja, rok za prigovore je 15. srpnja, objava konačnih rezultata 20. srpnja, a podjela svjedodžbi: 22. srpnja 2020.