Jovanović se ispričao, ali i dalje tvrdi da nabavom skupih vozila Vlada štedi!?

“Smatram neprihvatljivim da se ministar vozi u automobilu od 650 tisuća kn. Tražit ćemo duplo jeftinija vozila”, objavila je Vlada izjavu ministra Željka Jovanovića na svom Twitter profilu.

zeljko_jovanovic
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zatim je sazvao konferenciju za novinare kako bi se na njoj posuo pepelom zbog jučerašnjih izjava i bahatog držanja.
Podsjetimo, ministar je jučer, na pitanje o luksuznom i, naravno, skupom, Audiju A6 guattro odgovorio: “Hoćete da dođem kočijom u Ministarstvo?”
Danas je pak ocijenio kako je neprimjereno da ministri voze automobile od 647.000 kuna, zauzeo se za nabavu jeftinijih vozila te se ispričao građanima za svoju jučerašnju izjavu kada je na pitanje o neprimjerenosti kupovine skupih automobila rekao: “Hoćete da dođem kočijom u Ministarstvo”.
“Tražit ćemo duplo jeftinija vozila”, ustvrdio je danas ministar Jovanović na press konferencinji, javlja Tportal.
Jovanović je pokušao i objasniti kako je to opet ispao negativac u očima javnosti: “S obzirom da sam ja jučer bio taj, uz premijera, koji je bio dostupan novinarima, ispalo je da sam ja glavni negativac, iako je to potpuno suprotno od svih navika koje imam u ministarstvu”.
Govoreći o spornim luksuznim automobilima, Jovanović je kazao: “Mnogi od vas tome ne vjeruju i građani to ismijavaju, ali kada se krenulo u postupak išlo se na klasu automobila nižu od prethodne, te je ostvarena ušteda u odnosu na prethodni period”.
“Nije nikakav problem doći na posao javni prijevozom, ali nama automobili ne služe da idemo na posao nego kako bi mogli odrađivati sve svoje obaveze, koje sigurno ne bi mogli ispunjavati da nemamo službena vozila”, dodao je Jovanović.

Ako želite čuti što je sve ministar rekao na ovu temu, pogledajte ovaj video objavljen na službenom YouTube-kanalu Vlade RH:

Povodom upita redakcija o nabavci automobila objavljenoj u jednom mediju, Vlada RH je objavila sljedeće priopćenje:

Riječ je o staroj javnoj nabavi od 14.03.2013. godine za koju je počela sukcesivna isporuka koja će se realizirati u sljedećih nekoliko mjeseci.
Ukupan broj vozila obuhvaćen ovim isporukama je 1581 od čega se 1328 odnosi na osobna vozila a ostatak od 253 na dostavna i laka dostavna vozila i kombi vozila – npr “marice” za MUP, vozila za prijevoz pasa i slično.
Riječ je o obnovi dosadašnjeg voznog parka, dok su pojedina povećanja rezultat potreba novih ustrojstvenih jedinca,npr. 29 vozila predstavljaju povećanje voznog parka sukladno iskazanim potrebama Ureda za probaciju Ministarstva pravosuđa, inspekcijskih službi i novoosnovanih državnih tijela.
U ovom su postupku ostvarene i uštede u odnosu na prethodnu javnu nabavu koju je također proveo Državni ured za središnju javnu nabavu (2010. godine). Tako je primjerice za 690 vozila nabavljenih za potrebe MUP-a postignuta ušteda od 2,1 milijun eura, a radi se o vozilima koja će biti isporučena s dodatnom vrijednosti koja obuhvaća komunikacijsku opremu, dodatna jamstva na tu opremu, ali i gdje je ponuđeno vozilo poboljšanih karakteristika i dimenzija (novi modeli) .
Posebice je važno istaknuti da su u odnosu na vozila koja se nabavljaju u bitnom umanjeni zahtjevi korisnika te se tako za ministre umjesto vozila najviše klase nabavljaju vozila gornje srednje klase, a za zamjenike ministara umjesto vozila gornje srednje klase, nabavljaju se vozila srednje klase. ( Odluka o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditinih kartica, sredstava reprezentacije te načina odobravanja službenih putovanja, NN 005/2012.)
Obzirom da se radi o višegodišnjem zaduživanju za razdoblje od 2013. godine do 2018. godine, svi proračunski korisnici koji su u okviru navedene grupe iskazali potrebe za obnovom i povećanjem voznog parka, morali su preuzeti obveze po ugovorima koje zahtijevaju plaćanje u sljedećim godinama te plaćanja koja proizlaze iz navedenih obveza moraju kao obvezu uključiti u financijski plan u godini u kojoj obveza dospijeva.