Marija Kolb: Volim glumiti snažne žene, ali i muškarce, životinje te zlikovce!

Mlada i talentirana glumica čije vrijeme tek dolazi, iako iza sebe već ima nebrojene uloge te Nagradu hrvatskog glumišta, svakako je Marija Kolb. Iako će je mnogi prepoznati kao vješticu Rosu iz spektakla “Crna kuća – mjuzikl u boji”, ona je poduzetno počela vraćati kulturu na područje Gorskog kotara, a uskoro će je publika moći vidjeti u predstavi “Kroćenje goropadnice”. Između novih uloga, povratka studiranju i bicikliranja diljem regije, Marija Kolb pronašla je vremena i za kratak razgovor za portal ZGExpress.net.

crna_kuca_small_0820

Kako ste proveli posljednje mjesece, jeste li se proteklog ljeta odmarali ili ste bili u radnoj atmosferi?
Ljeto sam provela radno, pripremajući ulogu za novu predstavu, renovirajući stan i pripremajući se za prijamni ispit na diplomskom studiju Produkcije pri ADU, kojeg sam uspješno položila.

U kojem ćemo vas novom projektu moći gledati?
– U ulozi Katarine u predstavi “Kroćenje goropadnice” u režiji Damira Mađarića, a prema “Ukroćenoj goropadnici” W. Shakespearea.  Predstava je proizvod koprodukcije POU Koprivnica, Gradskog kazališta Virovitica i Teatra Oberon, a premijera je zakazana za 11. listopada 2014. u Koprivnici. Bit će to jedna razuzdana i živa predstava s puno glumačkih promjena budući da samo tri glumca tumače desetak uloga.

marija_kolb_305305_47U predstavi nastupate s Robijem Ugrinom i Goranom Košijem. Kako je raditi s tim muškim dvojcem?
Izazovno i nepredvidljivo. Odlično se slažemo i na sceni i privatno, budući da trenutačno živimo zajedno u Koprivnici pripremajući predstavu. Kao stariji kolege s većim iskustvom prava su mi podrška što se tiče glumačkih savjeta i partnerstva na sceni. Sjajno smo se rasporedili i u kućanskim poslovima pa tako Robi i Koki kuhaju, a ja spremam i čistim. Imamo svoje jutarnje rituale ispijanja kavice, a navečer se znamo, s vremena na vrijeme, prepustiti noćnom životu pa tako odemo na živu glazbu ili s autorskim timom predstave napravimo tulum.

Gdje ste još angažirani?
Angažirana sam prema projektima pa tako redovito surađujem s B Glad Produkcijom, HNK Varaždin, CZK Čakovec, DK Dubrava, HNK Osijek, kazalištem Žar ptica, Scenom Gorica, POU Koprivnica, GK Virovitica itd., Osnovala sam i vlastitiu Umjetničku organizaciju Kotar teatar koja djeluje na području Gorskog kotara, u sklopu koje organiziram, zajedno s kreativnim timom, i kazališno filmski festival Kotar FEST!

Kakve vam uloge najbolje leže?
Volim igrati jake, neobične likove koji imaju strogo definirane  fizičke i psihičke odrednice. Ako i nisu tako napisani, dam si u zadatak u tom smjeru lik namaštati jer ne podnosim praznine, površnosti i rupe u  glumačkom izričaju. Volim likove koji su kompletne ličnosti, čvrste i specifične, a nikako općenite.
Najveći izazov predstavlja mi igrati heroine, snažne, hrabre i nepokolebljive žene koje su obilježile svjetsku književnost ili povijest. S druge strane veliku sreću pronalazim igrajući muškarce, djecu, životinje ili zlikovce.

Što vas je privuklo glumi?
Sloboda izražavanja, mogućnost ulaženja u “tuđe cipelice”, transformacija i mogućnost kombiniranja plesa i pjesme na sceni uz glumu. Kazalištem sam se inficirala u ranoj dobi, a činjenicu da svoj posao mogu nazvati igrom cijenim više od ičega.

Strastvena ste biciklistica i pedalirate preko velikih udaljenosti, koja vam je ruta bila najveći užitak?
– Teško mi je odabrati ali odlučila bih se za rutu koja djelomično prati tok rijeke Kupe i prolazi kroz Sloveniju: Zagreb- Ozalj-Metlika(SLO)–Črnomelj -Tanča gora- Stari trg ob Kolpi- Brod na Kupi(CRO).

crna_kuca_9

Ima li neka uloga koju priželjkujete?
– Ima ih nekoliko: Ivana Orleanska, Isidora Duncan, Mata Hari, kraljica Elizabeta, Marlene Dietrich, Eva Braun, Mileva Marić (Einteinova supruga), Victoria Woodhull, Ana Frank, Marie Curie, Geraldine Mock, Majka Tereza, Margaret Thatcher, Simone de  Beauvoir… [I.W.]

Foto: Stefano Fiorentin