U Lisinskom održan svečani bajramski koncert

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski ugostila je sinoć po prvi put bh. dirigenta Emira Nuhanovića u ravnanju Zagrebačkom filharmonijom, te brojne druge goste koji su klasičnim kompozicijama, ilahijama i kasidama oduševili zagrebačku publiku. Bajramski koncert je pratilo oko hiljadu i po posjetitelja, javlja Anadolu Agency.

lisinski_koncert

Koncert je okarakteriziran kao spoj tradicije islama i klasične europske glazbe, koji je pod ravnanjem svjetski priznatog dirigenta Nuhanovića poprimio jedinstven i unisoni karakter.

Gzim Redžepi, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu, suorganizator je ovog humanitarnog koncerta kojemu je namjera glazbom širiti kulturni dijalog muslimana sa susjedima.

“Ovaj koncert je poklon od muslimana Zagrepčanima i Zagrepčankama, Hrvatima, cijeloj Hrvatskoj i Europi“, izjavio je Redžepi.

Koncert kojega je vodio poznati TV voditelj Oliver Mlakar, započeo je hafiz Aziz ef. Alili, uslijedila je simfonija “Pod zastavom Muhameda”, iza toga ilahije i kaside otpjevane od džamijskih zborova iz Hrvatske, a nastupio je i mladi učač Kur’ana Ahmed Alili.

Od klasičnih kompozicija, na repertoaru su izvođeni Maurice Jarre, G. Verdi, W.A.Mozart i C.Saint-Saens.

Izvedene su i ilahije i kaside Selam ja Resulallah, Esallamu Alejke, Ja Rabi gorim, Ej Allahu pogledaj me, Smiraj srca mog, Kad procvatu behari, Oj, Zefire i druge…

Kao solistice nastupile su Vedrana Šimić i Ivana Kladarin Lazar, te Selma Ibrulj i Ajša Srebreniković. Sudjelovali su i zbor „Arabeske“ iz Zagreba, zbor “Mostarske kiše” iz Mostara, zbor “Selsebil” iz Rijeke, te zbor “Đulistan” iz Novog Pazara.

Cijene ulaznica za koncert iznosile su od 40 kuna (za učenike i studente) do 100 kuna, a sav prihod od karata namijenjeni su za pomoć Odjelu ginekologije i porodilištu najstarije hrvatske bolnice, Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu, koja kontinuirano radi preko 210 godina.

Ovaj Bajramski koncert prva je suradnja Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu i Zagrebačke filharmonije. Redžepi se posebno zahvalio na zalaganju dirigentu koncerta Emiru Nuhanoviću, zagrebačkom imamu hafizu Azizu ef. Aliliju, kao i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću na pokroviteljstvu.

bandic_bajram