Projekcija muzičke komedije “Amfitrion” uoči Papandopulove operne premijere prikazat će se u dvorani Blagoje Bersa

Foto: Press

Uoči premijere opere Amfitrion Borisa Papandopula koja će se održati 11. svibnja, zagrebački HNK u partnerstvu s Friedrich Wilhelm Murnau Stiftungom iz Wiesbadena u Filmskom trezoru prikazuje muzičku komediju Amphitryon Reinholda Schünzela iz 1935. godine.

Ova projekcija iznimna je prilika da publika pogleda ovaj jedinstveni film koji od sredine tridesetih godina prošlog stoljeća nije bio na repertoaru zagrebačkih kina.
Projekcija filma održat će se 24. travnja s početkom u 20 sati iznimno u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa zagrebačke Muzičke akademije (Trg Republike Hrvatske 12).
Ulaz je besplatan.

Uvodnu riječ prije projekcije održati će povjesničar filma Daniel Rafaelić.
Kada god se prikazuje Schünzelova jedinstvena mjuzikl-komedija “Amfitrion” iznimno je zanimljiva publici ali i povjesničarima, arheolozima, klasičnim filolozima kao i povjesničarima koji izučavaju filmsku propagandu i otpor prema istoj. Film je to koji je publika doslovno obožavala, što zbog glazbe i songova, što zbog komičnog pristupa arhetipskim ali i mračnim suvremenim temama, objašnjava Daniel Rafaelić.

Film je nastao u vrijeme donošenja rasnih zakona i zabrane bilo kakve kritike umjetničkih djela. Nacistička ga je vlast propustila kroz cenzorne škare misleći da je njegova oštrica usmjerena isključivo protiv Hermana Göringa, no publika je u filmu prepoznala ismijavanje Adolfa Hitlera ali i Josepha Goebbelsa. Ovaj film koristi vodviljsku tradiciju weimarske kinematografije kako bi ismijavao društvo u cjelini, ujedno se naslanjajući na Plautovu komediju te njene odjeke u djelima Moliera i von Kleista.

Zbog židovskog porijekla većina je filmske postave ubrzo emigrirala iz Njemačke. Film je, međutim, ostao jedinstveno svjedočanstvo otpora fašističkom pokoravanju umjetničkog izražavanja. U glavnim ulogama nastupaju Willy Fristch, Käthe Gold, Paul Kemp, Adele Sandrock, Fita Benkhoff i dr.

Prikazivanje filma rezultat je sjajne otpočete suradnje HNK u Zagrebu i Murnau Stiftunga, koja će i ubuduće publici zagrebačkog HNK predstavljati iznimno važne njemačke filmove, od kojih su mnogi snimljeni upravo kod nas, rekao je Rafaelić.