DOSTA IM JE GUŽVE: Stanari zagrebačkog kvarta traže uvođenje naplate parkiranja!

Parkiranje
Foto: Pixabay

Stanari Zapruđa već godinama imaju problema s nedostatkom parkirališnih mjesta. Zato su Gradu Zagreba poslali zahtjev za uvođenje naplaćivanja parkiranja. No Grad čeka s odlukom zbog moguće promjene modela naplate, javlja HRT.

“Razmatramo promjenu modela naplate kakav sada imamo i zato ne želimo raditi pojedinačna rješenja. Želimo predstavit sve pa ona ako će i dalje mjesni odbori htjeti naplatu uvest ćemo naplatu, ali bilo bi loše da nekima to prihvatim o a onda se promjene pravila igre, a onda oni shvate da recimo to ne žele”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Kao cjelovito rješenje, na sjednici zagrebačke Gradske skupštine izglasano je uvođenje pete zone, da vozači koji na njima ostave automobil, o istom trošku put nastave javnim prijevozom. Iz gradskog vijeća Novi Zagreb-istok smatraju da to nije rješenje.

“Dok god je parking besplatan oko tih lokacija i dokle god se ne provodi kontrola nepropisnog parkiranja, mislim da se te zone neće koristiti do maksimuma jer će građani i dalje koristiti besplatan parking i tamo gdje mogu nekažnjeno nepropisno parkirati”, govori Tonko Bogovac, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – istok.

“Mislim da ne bi baš tu u Zapruđu naplaćivati. Zašto? Zato što je to ipak daje od centra i svega”, kaže Marko.

“I da ga plaćamo nema mjesta. Parking je krcat, automobila je previše”, govori Luka.

Građani rješenje vide u povećanju broja parkirališnih mjesta, a iz gradskog vijeća imaju drugi prijedlog.

Tonko Bogovac smatra da bi car sharing sustavi riješio problem. Kad bi građani mogli uznajmiti vozilo na nekoliko sati ili na jedan dan, to bi smanjilo potrebu za osobnim vozilima”, zaključuje Bogovac.

A kada će zaživjeti peta zona i koliko će se naplaćivati, zasad nije poznato.