Zagrebački holding objavio cijene parkiranja u eurima i objasnio zašto su zaokružene na više iznose

Parkiranje - naplata parkiranja - prva zona
Foto: ZG express

Zagrebački holding medijima je dostavio priopćenje u kojem ističe da su cijene parkinga u Zagrebu pretvorene u euro sukladno Zakonu o uvođenju eura te da su od 1. siječnja cijene parkinga u garažama u centru grada izjednačene s cijenama vanjskog parkinga.

Od 1. siječnja 2023. godine podružnica Zagrebparking Zagrebačkog holdinga izvršila je konverziju cijena parkinga iz kuna u eure sukladno Zakonu o uvođenju eura.

Naime, radi nemogućnosti prihvata i očitanja kovanica niske mase (od 1, 2 i 5 centa) u parkirnim automatima, Ministarstvo financija poslalo je 7. studenog 2022. uputu jedinicama lokalne i područne samouprave da se sukladno članku 15. Zakona o uvođenju eura, može
primjenjivati matematičko pravilo zaokruživanja na dvije decimale od kojih je druga decimala uvijek nula.

Zaokruživanje se vrši na način da ako je druga decimala manja od pet, prva decimala ostaje nepromijenjena, a ako je druga decimala jednaka ili veća od pet, prva decimala povećava se za jedan.

Sva zaokruživanja napravljena su u skladu s ovom uputom Ministarstva financija, stiče se u priopćenju.

Primjeri zaokruživanja:

Sukladno najavi iz studenoga 2022., od 1. siječnja 2023. u užem centru grada izjednačile su se cijene parkiranja u garaži s cijenama vanjskog parkinga u prvoj zoni (1,60 eura po satu), dok u širem centru nove cijene parkiranja u garaži (1,10 eura po satu) i dalje
ostaju povoljnije nego na vanjskom parkingu.

Također, nakon ove promjene, cijene u garažama Zagrebačkog holdinga ostaju niže od cijena parkiranja u privatnim garažama koje su unatoč tome dobro popunjene.

Što se tiče izjednačavanja cijena javnih garaža s vanjskim parkirališnim mjestima u centru grada, iz Holdinga napominju da se radi o promjenama koje utječu na manje od 5 % ukupnog broja parkirališnih kapaciteta u gradu Zagrebu.

S novim sredstvima Zagrebparking će graditi nove javne garaže.

Istovremeno, u 2023. godini Zagrebački holding planira predstaviti novi sustav parkiranja.