Je li Zagreb među najzagađenijim gradovima na svijetu? Profesorica s PMF-a kaže da nije!

Foto: Pixabay & screenshot IQAir

Već tjednima Zagreb se nalazi pri vrhu ljestvice najzagađenijih gradova na svijetu. Taj podatak začuđuje jer ispada da čišći zrak od hrvatske metropole imaju i višemilijunski industrijski gradovi u Indiji i Kini.

No ta vijest jednostavno nije točna. Podatke objavljuje tvrtka koja prodaje uređaje za pročišćavanje zraka, a mjerna jedinica koja navodno bilježi najgore podatke za Zagreb – uopće ne postoji, objavila je N1 televizija.

Podaci pokazuju da je Zagreb gori od Mumbaija, Wuhana i New Delhija. Tako je zrak u glavnom gradu ocijenila švicarska stranica IQAir. No, struka umiruje građane – podaci nisu točni.

“To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja, a koriste se mjerne stanice, tri državne, a četvrta je neka anonimna, Tabacco Travno. Isto tako, ne možete naći ni nikakve podatke o uređaju koji koriste”, objašnjava profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić.

Baš ta četvrta mjerna postaja bilježi najveće onečišćenje – no mjerača nema, a prvi je glas da se tu nalazi – i za zaposlenike trgovine.