NA DANAŠNJI DAN: U zagrebačkom HNK-u praizvedena kultna domaća opera “Ero s onoga svijeta”

Ero s onoga svijeta
Foto: HNK

Na današnji dan, 2. studenoga 1935. godine, u Hrvatkom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu praizvedena je kultna domaća opera “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca.

Ero s onoga svijetaOva komična opera, napisana prema narodnoj priči Milana Begovića, praizvedena je 2. studenog 1935. godine i ostala je do danas najizvođenije djelo južnoslavenske muzičke literature.

Praizvedbom je dirigirao sam Gotovac i već tada je osjetio da je publika operu dobro primila, što su potvrdile i kasnije reprize.

Gotovac i Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu za ovu operu našli u folkloru mnogih južnoslavenskih skupina, od folklora Dalmatinske zagore (završno kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka “Duni mi, duni, lađane”).

Radnja se zbiva u malom varošu, negdje u ravnici ispod Dinare, u ranoj jeseni. Seoski mladić (Mića) kreće u potragu za ženom koja bi ga htjela zbog njega samoga, a ne zbog njegova bogatstva, ali nailazi na različite prepreke.

Na kraju Mića uspijeva u svome naumu: dobiva zaljubljenu djevojku, pomiri se sa svima te povede radosno kolo.

Ova komična opera predstavlja sintezu umjetničkih dostignuća zrelog glazbenika, njegovih dramskih afiniteta, smisla za organizaciju dramskog zbivanja, a ujedno je bila potvrda autorovog idejno umjetničkog stava koji je prevladavao u njegovu cjelokupnom stvaralaštvu.

dd1102

Komentari