Međugorska Carska vina predstavljena u Zagrebu

Foto: Marko Čolić

Novinar i dobar poznavatelj vinske scene Vjekoslav Madunić upriličio je vinsku promociju pod nazivom „Vrijeme je za…“ u prostoru Hrvatskoga kulturnog društva – Napredak u Zagrebu.

Vina vinarije Carska vina Grgo Vasilj iz Međugorja, u stručnom dijelu prezentacije, uz vinara Andriju Vasilja, predstavio je vrsni znalac i vinoljubac, dugogodišnji sommelier Tomislav Jakopović.

Foto: Marko Čolić

Nazočni novinari i ljudi iz vinske struke kušali su sedam ponuđenih vina i to slijedom: Carsku žilavku Premium Edition iz 2020. koja sadrži 99% sorte žilavka, a 1% tradicionalne hercegovačke sorte bena i krkošija, vrhunski cuvée dobiven sljubljivanjem 50% žilavke i 50% sivog pinota Sophia, Special Edition, Gregorius Žilavku, Limited Edition koja je selekcija grozdova žilavke s mikrolokaliteta Međugorje i Vionica, zatim vino nastalo iz sorte cabernet sauvignon Nika Rose, Special Edition, vrhunsku blatinu Blatina Premium Edition, Jeanne Cabernet Sauvignon, Special Edition i šećer na kraju za mene osobno najbolje od ponuđenih vina vrhunski cuvée dobiven sljubljivanjem 50% blatine i 50% cabernet sauvignona David, Special Edition, vino koje je odležalo 18 mjeseci u bačvama od američkoga i slavonskog hrasta.

Nakon pitanja i komentara prisutnih, predivna vinska večer u centru metropole završila je kušanjima višnjevače i lozovače u proizvodnji Carskih vina Grgo Vasilj. (Sandra Brambilla)

Slijedi službena objava:

Vinarija korijene vuče još iz 19. stoljeća, računaju oko 170 godina do danas, a modernu proizvodnju i izlazak na pravo tržište počeli su 1994. godine. Grgo Vasilj je poznati hercegovački vinar, a zajedno sa sinom Andrijom postigao je uspjehe koje su prepoznali kupci i stručnjaci. Prve nagrade ova obitelj je dobila još početkom prošloga stoljeća 1912 godine.

Na 22 hektara vinograda prosječno godišnje proizvedu oko 80000 litara vina. Predstavljenih sedam vina nisu na širokom tržištu dok su žilavka i blatina fine edition u retailu. Prema riječima Andrije Vasilja u kreiranju vina konzultiraju i poznate hercegovačke enologe Tihomira Prusinu, Hrvoja Augusta i Darka Šimića. Prezentacija koju je vodio sommellier Tomo Jakopović počela je kušanjem Carske žilavke Premium iz 2020. U ovom vinu je 99% žilavka a jedan posto su također tradicionalne hercegovačke sorte bena i krkošija. Po reakcijama iz publike ovo vino je sve do prezentiranja crnih sorti imalo najviše glasova za pa čak i kada je kao treća predstavljena sjajna Carska žilavka Gregorius limited edition također iz 2020. godine. Tu se razvila živa diskusija bi li Gregorius koji ima odlične kiseline i PH vrijednosti trebalo ostaviti u podrumu bar još dvije godine da sazrije do kraja i pokaže svu raskoš sorte žilavka. Zaključak je, a s time se složio i Vasilj, da bi to bilo dobro ali da su oni u poziciji da moraju izlaziti ranije prvenstveno zbog veličine podruma koji imaju, a uvijek je tu u pitanju i novac koji će doći prije…

Svakako bi bilo dobro sačuvati bar tisuću ili dvije butelja koje bi od sadašnje cijene desetak i nešto eura u budućnosti mogle koštati i trideset. Tu su podijeljena mišljenja i svatko od nas koji ne proizvodi, tj. ne moramo razmišljati o financijama, bi se odlučio za drugu soluciju. Vasilj je na kraju rekao da će svakako u budućnosti ostaviti određenu količinu jer je i sam toga svjestan.

Inače, čak pet od sedam predstavljenih vina nose imena po djeci Andrije Vasilja: Sophia, Gregorius, Nika, Jeanne (IVA) i David. Vasilji osim domaće blatine preferiraju od crnih svjetskih sorti cabernet sauvignon. Tako smo imali priliku kušati rose Niku od CS-a , Jeanne cabernet sauvignon, a u cuvee-u David zastupljen je podjednako 50% kao i blatina.

Davor Zdjelarević je pohvalio rad svojih međugorskih kolega: „Ovakvu stilistiku vina kada pijemo jedno za drugim u kratkom vremenu nije lako ocijeniti. Ovdje se radi o vrlo precizno izrađenim vinima, a Vasilji su potvrdili da su winemakeri. Enolog može imati znanje, i ima, ali ne stavlja konačnu točku na proizvedeno vino već sam vinar. To je ovdje vidljivo.“

U petom vinu po redoslijedu predstavljanja Carskoj blatini premium edition 2018. zastupljeno je uz 90% blatine po 5% trnka i cabernet sauvignona. Vinarija ima oko 29000 trsova blatine i 25000 cabernet sauvignona ostalo je najvećim dijelom žilavka. Posljednja tri vina su imala slijedeće alkohole Carska blatina 13.5%, Jeanne 2017 (CS) također 13.5% a David 2018 (mješavina CS-a i blatine po 50%) 15,1%. Opći je zaključak da sva ta tri vina po svojim sadašnjim parametrima imaju potencijal za višegodišnje odležavanje.

Andrija Vasilj je naglasio obje komponente u stvaranju dobrih vina i rad u vinogradu i podrum: „Morate imati dobru sirovinu, ove godine na naših 22 hektara ubrali smo 120 tona odličnog grožđa, a to je preduvjet da preciznim radom u podrumu dobijete ovakava vina.“

Carska vina Grgo Vasilj proizvode i rakije u manjim količinama. Imali smo priliku probati lozovaču i višnjevaču, a u asortimanu su još orahovača i travarica. Manji catering je nabavljen u kućnom obrtu „Mrvica“.