Zašto Zagrepčani svake zime udišu onečišćen zrak, mora li tako biti? Evo što kaže stručnjakinja DHMZ-a

Ilustracija | Foto: Pixabay

Jadranka Škevin Sović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a, u emisiji HTV-a “Dobro jutro, Hrvatska” govorila je o povećanom onečišćenju zraka česticama koje svake zime muči Zagrepčane.

“S promjenom vremena, s više vjetra, zrak će se očistiti. Kad ljudi prestanu intenzivno ložiti, prijeđu na bicikle u toplije doba godine, bit će i nešto bolja kvaliteta zraka”, rekla je Škevin Sović.

Ona kaže kako su glavni razlozi onečišćenja od prirodnih do antropogenih – što se tiče čestica, to su promet, kućna ložišta, gradilišta, neki industrijski procesi, izgaranje u motornim vozilima.

“Jedna vrsta onečišćenja ide zbog grijanja i zbog prometa, zbog abrazije cesta, guma, taj problem imamo zimi jer imamo dosta kućnih ložišta. S druge strane, imamo relativno dugačak period s mirnim vremenom, bez provjetravanja, i to se zadržava”, rekla je Škevin Sović.

Kako onda možemo smanjiti onečišćenje zraka? Škevin Sović predlaže prelazak na ekološki prihvatljivije izvore energije te da se u toplijem razdoblju godine manje služimo automobilima.

Istaknula je da je velik problem odlagalište otpada Jakuševac.

“Sigurno ne pridonosi ugodnom životu stanovnika u okolini, to je veliki problem. Na Jakuševcu se mjere sumporovodik i metan. Znaju biti povišene vrijednosti i budući da je grad sad već relativno blizu Jakuševca, osjećaju se problemi na širem području”, rekla je Škevin Sović.

Zbog epidemioloških razloga moramo nositi maske, a Škevin Sović kaže da one u određenoj mjeri pomažu i kad je riječ o onečišćenju zraka.