Ispred gradske Skupštine održan prosvjed protiv izmjena GUP-a

Ispred gradske Skupštine održan prosvjed protiv izmjena GUP-a
Foto: Press / Zelena akcija

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget održale su u srijedu ispred zagrebačke Gradske skupštine glasan prosvjed izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje je Skupštini kanio predložiti gradonačelnik Milan Bandić.

Zajedno s više od 200 građana i građanki poručili su kako je ovo samo početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu, jer je izgledno da ‘Bandić neće odustati od svog nauma’.

Ispred gradske Skupštine održan prosvjed protiv izmjena GUP-a
Foto: Press / Zelena akcija

Naime, gradonačelnik Milan Bandić je na sjednici Skupštine namjeravao, kako tvrde organizatori prosvjeda, kršeći brojne propise i zanemarujući javni interes, progurati usvajanje GUP-a.

Međutim, nakon višetjednog javnog otpora građana, udruga te arhitektonskih i urbanističkih udruženja, jučer poslijepodne je nadležno ministarstvo ustvrdilo da je GUP potrebno izmijeniti te provesti javnu raspravu.

Iako je time GUP skinut s dnevnog reda sjednice, prosvjed protiv GUP-a je održan kako bi se gradonačelniku i javnosti poslala jasna poruka. Organizatori prosvjeda su zadovoljni ovom malo pobjedom, no u isto vrijeme kažu kako ne sumnjaju da će gradonačelnik u idućih nekoliko mjeseci, ovoga puta kroz nametnutu mu proceduru, pokušati progurati izmjene GUP-a koje je sada namjeravao provesti kršenjem procedure.

Ispred gradske Skupštine održan prosvjed protiv izmjena GUP-a
Foto: Press / Zelena akcija

Udruge su stoga istaknule kako je ovo samo prosvjed upozorenja i da će se u narednom periodu još žešće suprotstaviti Bandićevoj rasprodaji javnog prostora i urbanističkom divljanju. Na današnjem prosvjedu okupljeni građani i građanke su protivljenje malverzacijama s GUP-om izrazili kroz bubnjanje i zviždanje te držanjem crvenih kartona u zraku. Time su simbolički prikazali glavnu poruku prosvjeda – crveni karton za Bandićev GUP.

Organizatori prosvjeda su ocijenili kako Zagrebu konačno treba jedan razvojni GUP koji stvara temelj za rješavanje istinskih probleme stanovnika ovog grada. To su, napominju, pitanje stanovanja, razvoja komunalne infrastrukture, rješavanja problema otpada, razvoja javnog prijevoza, širenja i zaštite javnih površina te očuvanja zelenih zona, među ostalim, zbog njihove važnosti za ublažavanje sve intenzivnijih toplinskih valova uzrokovanih klimatskim promjenama.

Ispred gradske Skupštine održan prosvjed protiv izmjena GUP-a
Foto: Press / Zelena akcija

Građani Zagreba kroz maksimalno participativan proces moraju imati ključnu ulogu u definiranju smjera razvoja grada, što onda mora biti pretočeno u GUP, ističu organizatori prosvjeda te napominju kako je tijekom 19 godina Bandićeva upravljanja Zagrebom uobičajena praksa bila obrnuta. Tj. GUP i ostali prostorni planovi učestalo su se prilagođavali partikularnim potrebama raznih investitora, a stavovi građana, a često i stručne javnosti, bili su potpuno ignorirani.

“Isto to se događa i sada zbog projekta zagrebački Manhattan čijom bi realizacijom bilo uništeno 110 hektara površine današnjeg Hipodroma i Velesajma”, ističu organizatori prosvjeda te zaključuju: “Zbog želja istog investitora, koji je sličnim projektom devastirao Beograd, Bandić im je spreman prepustiti jedan od najdragocjenijih razvojnih resursa kojeg Zagreb ima. Zagrebački Manhattan je projekt koji izvlači vrijednost iz Zagreba, a ne doprinosi potrebama građana i građanki Zagreba. Njime se pogoduje interesima globalne financijske elite čiji je interes izvući profit iz resursa lokalne zajednice, pri tome zanemarujući njihov javni interes i potrebe.”

Marinko Petković