Učenici iz Petrinje i Siska u Zagrebu učili programirati robote

Foto: Press

S ciljem poticanja implementacije i primjene modernih tehnologija u obrazovnom sustavu, tvrtka Microsoft Hrvatska je organizirala radni posjet učenika OŠ Mato Lovrak iz Petrinje i OŠ Galdovo iz Siska zagrebačkoj showcase školi OŠ Trnsko u kojem je sudjelovalo više od 60 učenika.

Učenici OŠ Trnsko su, u uvodnom dijelu, govorili o svojoj školi i svojim iskustvima korištenja tehnologije u nastavi, a učitelji su objasnili što čini showcase školu, što korištenje tehnologije znači za djecu te kako ona utječe na obrazovanje. Kako OŠ Trnsko već drugu školsku godinu koristi mBot robote s ciljem jačanja vještina iz STEM područja kod učenika, održana je radionica robotike “mBot moj prvi roBot“. Učenici gostujućih škola su tako, uz pomoć robotičara škole Trnsko, sudjelovali u pisanju programa putem logičkih blokova, prebacivanju programa na programski jezik kojeg robot razumije te u kontroli robota kod izvršavanja postavljenog zadatka.

Foto: Press

U sklopu radionice “Smart matematika“ održan je sat matematike pomoću pametne ploče i tablet računala, a cilj takve nastave je podizanje obrazovanja učenika na višu razinu, te vizualizacija pojedinih nastavnih područja kako bi ih se učinilo zanimljivijima i manje apstraktnima za učenike. Radionicu o osnovama programiranja putem alata Scratch održala je Nika Tilić iz Udruge Programerko koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece školske dobi.

“Osnovna škola Trnsko jako puno ulaže u podizanje IKT kompetencija kod svojih učitelja. Suradnike nalazi u sustavu, ali i u tvrtkama kao što je Microsoft, koje nude svoju pomoć u korištenju digitalnih materijala u nastavi. Svjesni potrebe za stjecanjem novih znanja i vještina u suvremenom poučavanju, učitelji sudjeluju u europskim projektima i programima koji su usmjereni na jačanje digitalne kompetentnosti. Svakodnevnim sudjelovanjem u odgojno-obrazovnom radu, uočili smo potrebu da nastavi pridodamo što više istraživalačkog i projektnog sadržaja. Škola smo koja nosi ime Inovativna škola, na taj način dajemo na znanje sebi i drugima da želimo bolje i kvalitetnije za naše učenike. Zahvalni smo svima koji u nama i našim učenicima vide potencijal za kvalitetnu budućnost“, rekao je Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko iz Zagreba te dodao kako škola već desetak godina postepeno uvodi tehnologiju u nastavu, a od 2016. godine nosi titulu Microsoft Showcase škole kao digitalno zrela škola opremljena s 80 računala. Inače, učenici škole ostvaruju odlične rezultate na državnim natjecanjima u informatici te imaju prilike sudjelovati u brojnim europskim i međunarodnim projektima u školi.

Za učenike osnovnih škola iz Petrinje i Siska ovo je događanje bilo posebna prilika za rad na pametnoj ploči i modernim računalima što inače nemaju priliku u redovitoj nastavi.

Više informacija o Microsoft Showcase školama možete saznati na ovom linku. (M. Petković)