JOŠ JEDAN SJAJAN REZULTAT: Srebro i dvije bronce za mlade hrvatske informatičare!

JOŠ JEDAN SJAJAN REZULTAT: Srebro i dvije bronce za mlade hrvatske informatičare!
Foto: Hrvatski savez informatičara

Mladi hrvatski informatičari ostvarili su još jedan sjajan uspjeh – na 3. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – European Junior Olympiad in Informatics (EJOI) osvojili su jednu srebrnu i dvije brončane medalje.

Srebro je osvojio Fran Bbabić, 8. razred, OŠ E. Kumičića Velika Gorica, dok su se broncom okitili Vlatko Borevković, 8. razred, OŠ Cvjetno naselje Zagreb i Ivan Janjić, 8. razred, OŠ Zrinskih Nuštar, objavljeno je na web stranici Hrvatskog saveza informatičara.

U ekipi je bio i Marko Dorčić, 8. razred, OŠ A. Stepinca Zagreb kojemu je malo nedostajalo za osvajanje brončane medalje.

Na natjecanju koje se održava od 23. do 29. kolovoza u Mariboru nastupa 90 natjecatelja iz 24 europske zemlje.

S članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacije putovali su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, Matej Ferenčević, stručni voditelj, kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.

Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 13. travnja 2019.), kao i na Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 1. i 2. lipnja 2019.). nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup.

Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika bili redoviti polaznici programa svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva. Tako su Fran, Vlatko i Marko dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Ivan član Robotičko informatičkog kluba Nuštar.

Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

Vrijedi istaknuti i da su svi članovi reprezentacije od školske godine 2019./2020. učenici XV. gimnazije iz Zagreba.

EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2004. godine ili mlađi) i dva voditelja.

Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 3. europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Komentari