Mladi hrvatski informatičari opet briljantni, na Informatičkoj olimpijadi osvojili zlato, dva srebra i broncu

Mladi hrvatski informatičari opet briljantni, na Informatičkoj olimpijadi osvojili zlato, dva srebra i broncu
Martin Josip Kocijan, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić i Krešimir Nežmah | Foto: Hrvatski savez informatičara

Nakon niza sjajnih rezultata ovoga ljeta, naši mladi informatičari obradovali su nas novim izvanrednim rezultatima!

Sva četiri učenika na ovogodišnjoj 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – International Olympiad in Informatics koja se ove godine održala online, od 13. do 19. rujna u Singapuru, osvojili sjajna odličja.

U konkurenciji 347 natjecatelja iz 87 zemalja svijeta naši mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu brončanu medalju, čime je Hrvatska zauzela fenomenalno 10. mjesto u ukupnom poretku.

“Posebno nas raduje osvajanje zlatne medalje, prve nakon 2012. godine, čime se broj osvojenih zlatnih medalja popeo na 12. Za malu zemlju poput Hrvatske to je vrlo velik uspjeh, iako se može činiti malo u usporedbi s najjačim državama svijeta (Kina, Rusija, SAD, …). Također vrijedi napomenuti da je samo dvadesetak zemalja na svijetu osvojilo više zlatnih medalja od nas i manje od petnaest zemalja osvojilo ukupno više medalja od Hrvatske. Sve one u pravilu su puno veće i mnogoljudnije od Hrvatske i puno više izdvajaju za obrazovni sustav nego ostale zemlje”, stoji u objavi Hrvatskog saveza informatičara (HSI).

Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 17. srpnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 29. i 30. srpnja).

 

Medalja Ime i prezime Razred/Škola (u prošloj šk. god.)
ZLATO PATRICK PAVIĆ 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO DORIJAN LENDVAJ 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO KREŠIMIR NEŽMAH 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCA MARTIN JOSIP KOCIJAN 4. razred, Gimnazija J. Slavenskog Čakovec

 

Stručni voditelji reprezentacije bili su Ivan Paljak i Marin Kišić, a u organizaciji nastupa još su sudjelovali Matej Ferenčević i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa bio je Krešimir Malnar.

Komentari