HKD NAPREDAK organizira predavanje u povodu Dana hrvatske glagoljice

HKD NAPREDAK organizira predavanje u povodu Dana hrvatske glagoljice
Foto: Press

Prije 536 godina, 22. veljače 1483. godine, tiskana je prva hrvatska knjiga, “Misal po zakonu rimskog dvora”, napisana hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom, a otisnuta je na uglatoj glagoljici.

U spomen na taj važan događaj 22. veljače obilježava se Dan hrvatske glagoljice. “Misal po zakonu rimskog dvora”, koji je bio to prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom na latinskom jeziku, jedan je od najprepoznatljivijih obilježja hrvatske pismenosti i kulture na ovim prostorima.

U povodu Dana hrvatske glagoljice Hrvatsko kulturno društvo Napredak organizirat će predavanje pod nazivom “Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture s posebnim osvrtom na BiH”

O glagoljici i njenom značaju za razvoj hrvatske kulture na ovim prostorima govorit će prof. dr. Darko Žubrinić, jedan od utemeljitelja Društva prijatelja glagoljice, autor knjige “Hrvatska glagoljica“ te niza članaka o glagoljici objavljenih u različitim časopisima.

Dr. Žubrinić je održao niz predavanja s temom hrvatske glagoljičke baštine, a od 1995. godine razvija internetski portal www.croatianhistory.net koji sadrži brojne teme o hrvatskoj glagoljici. Redovni je profesor Fakulteta elektronike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu.

Predavanje uz projekcije održat će se u srijedu, 20. veljače u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1, s početkom u 19 sati.