U Maksimiru održan prvi probni trening škole trčanja Trčaona

U Maksimiru održan prvi probni trening škole trčanja Trčaona
Foto: trcaona.hr

Sunčana subota – 15-ak stupnjeva iznad nule s dosta sunca, bila je upravo savršen dan za aktivnosti na otvorenom, pa i za prvi probni trening 9. generacije školaraca i nordijaca škole trčanja Trčaona.

Bilo je to vrijeme za poželjeti u ovo, kalendarski još, zimsko razdoblje. Park Maksimir je bio prepun veselih i opuštenih ljudi, a samo oni najhrabriji, spremni za pozitivne promjene u životu, su se okupili oko male pozornice.

“Gotovo svakoga sam pitao je li se naspavao, a odgovori su bili potvrdni uz osmijeh na licu s dodatkom sunčanih naočala. Svi su jedva čekali početak treninga i to se jasno vidjelo. U zraku se osjetilo ‘želimo što prije početi!’. Nekoliko informacija, zajednička fotka i bacamo se na posao. Nakon zagrijavanja (razgibavanja i dinamičke fleksibilnosti) odradili smo i ostale dijelove uvodno pripremnog dijela, a to su prevencijske vježbe. Treneri su demonstrirali pravilnu tehniku trčanja, te su na kraju uslijedile vježbe škole trčanja, kao posljednji dio uvodno pripremnog dijela. Greške smo ispravili, naučili ih osnove s kojom će krenuti u svijet trčanja i to im se jako svidjelo.”

U Maksimiru održan prvi probni trening škole trčanja Trčaona
Foto: trcaona.hr

Tako probni trening opisuje Marko Bićanić, glavni trener Trčaone Zagreb.

Glavni dio se sastojao od 10-ak minuta gdje su se izmjenjivali intervali laganog trčanja i hodanja u omjeru 1 : 1. To je bilo dovoljno za prvi kilometar, da 1 km! Čuli su se poneki uzvici “Zar stvarno 1 km?“, Treneri odgovaraju: “Da najstvarnije!”

I nordijski hodači odradili su odličan trening i naučili kakva im oprema treba, kako uskladiti koordinaciju ruku i nogu i odgovore na još poneko pitanje koje su postavljali trenerici i treneru.

Nakon glavnog dijela uslijedilo je opuštanje i statičko istezanje te pitanja polaznika. Trening je bio ugodan i opušten, a trkači su izgledali zadovoljno i sretno na kraju te su se najavili dolazak i na 2. probni trening zakazan za iduću subotu (23.2.) na savskom nasipu s početkom od 9:00 h. U isto vrijeme probni treninzi škole trčanja Trčaona odražt će se i u Rijeci i Splitu.

“Jedno je sigurno, dan je započeo pobjedom od jednog kilometra, jednim odlično odrađenim treningom i puno dobre volje. Znamo kako sve dobre stvari započinju upravo malim koracima, najvažnije je da je odluka za promjenom sada nadopunjena i prvim korakom. Odluči – kreni – promijeni!”, ističe glavni trener Marko Bićanić.