Europa u zaštiti zdrave hrane: stižu nova, stroža pravila za organske namirnice

organska-hranaEuropska komisija namjerava postrožiti pravila u sektoru organski proizvedene hrane, doznaje Spiegel. Naime, u sektoru koji iz godine u godinu raste primijećeno je da etikete ne odgovaraju uvijek sadržaju te su stoga potrebne rigoroznije kontrole, piše Tportal.hr.

Službena oznaka Europske unije za organsku hranu jest slika crvene jagode u čijoj se pozadini vidi farma. No izgleda da ta etiketa ne jamči da se proizvod u cijelosti sastoji od prirodnih sastojaka. Naime, zbog propusta i nedorečenosti u europskim pravilima, proizvođačima je dozvoljeno dodavati i umjetne arome u konačne proizvode. Povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos namjerava stoga ukinuti brojna izuzeća u pravilima o organskom uzgoju, navodi Spiegel.

Primjerice, farmama je danas dozvoljeno baviti se istovremeno konvencionalnim i organskim uzgojem, no Komisija bi tu regulativu mogla ukinuti u vidu smanjenja rizika od kontaminacije i prevare. Nadalje, u budućnosti će proizvođači morati dokazati da pesticidi koje koriste ne prelaze udio koji se inače koristi u proizvodnji hrane za djecu.

Zasad je u uzgoju peradi i svinja propisano da 20 posto ishrane životinja mora potjecati s farme, no po novim pravilima, taj bi se udio povisio na 60 posto. Uvela bi se stroža kontrola nad proizvodnjom organske hrane. Dosad su inspektori obilazili samo farme, no ubrzo bi mogli krenuti u kontrolu prodavača i distributera.

Zbog velikog rasta sektora (samo u Njemačkoj promet je porastao sa 2,1 milijarde eura u 2000. na sedam milijardi eura u 2012.), sve je manje kontrola i sve se češće krše pravila o organskom uzgoju. Velika potražnja dovela je i do sve većeg uvoza, tako da Čile danas proizvodi više organskih jabuka no Njemačka, Izrael izvozi mrkve i paprike, a iz Argentine i Egipta stiže organski uzgojeni luk. Ti se uvozi slabo kontroliraju i uglavnom se uvoznici oslanjaju na etikete izdane u zemlji porijekla. Nesređenoj situaciji doprinosi i činjenica da su trenutačno na snazi čak 63 različita standarda u organski proizvedenoj hrani. Prema novom planu, trebao bi u budućnosti biti samo jedan.

Na prijedlog o strožim pravilima stigle su i prve kritike, i to od predstavnika međunarodne udruge za organsku poljoprivredu. Oni tvrde da će nova pravila administrativno previše opteretiti proizvođače te da će dovesti do nepovjerenja potrošača. Smatraju da su sadašnja pravila ‘solidna osnova’ koju se može postupno unaprijediti.