NE ŽELE RADITI ZA 818 EURA: Na njemački natječaj javile se samo 3 frizerke!

Na njemački se natječaj za 42 frizera ili frizerki, koji je raspisan putem HZZ-a, javilo tek tri kandidata iz cijele Hrvatske. Naime, njemački lanac frizerskih salona “Friseur Klinck” ponudio je hrvatskim građanima mogućnost dualnog obrazovanja, na koji se javio razočaravajući mali broj kandidata, piše Novi list.

Friseur-Klinck

Dualno obrazovanje nudi zainteresiranim kandidatima paralelni rad kod poslodavca te odlazak na nastavu. Program pod nazivom MobiPro-EU započeta je u studenome, prilikom koje su se Savezne agencije za rad SR Njemačke i HZZ obvezale na suradnju. Program je zamišljen kao strukovno obrazovanje i osposobljavanje mladih, čime se želi  suzbiti visoka nezaposlenost mladih u EU.

“Vrlo smo iznenađeni, zato smo produžili natječaj i on još uvijek traje”, kaže listu Željko Marković iz HZZ-a, jedan od četiri EURES (Europska mreža institucija za zapošljavanje) savjetnika u Hrvatskoj.

Unutar tri godine, koliko traje osposobljavanje za zanat frizera, dva dana se školuje, dok se druga dva dana ide na praksu. Unutar mjesec dana praktikanti imaju honorar od 818 eura. Navedenim je iznosom zamišljeno da polaznici plaćaju tekuće troškove poput režija i najam stana.

Na natječaj  se mogu javiti sve mlade osobe od 18 do 35 godina koje su nezaposlene, sukladno evidenciji koju vodi HZZ. Također je poželjno znanje njemačkog i engleskog.

Više o program, pročitajte ovdje.