Proizvode iz srca Hrvatskoga zagorja sada možete kupiti u središtu Zagreba

Foto: Roman Horvat

U središtu Zagreba (Ulica kralja Zvonimira 31), svečano je otvorena trgovina Zagorci, koja svojim kupcima nudi prirodne i zdrave namirnice iz polja i vrtova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatskog zagorja.

U trgovini nema čega nema, što ti srce poželi i što ti misli zamisle…domaći proizvodi najvećim dijelom iz OPG-a Mladena Cesarca iz Oroslavja, ujedno i vlasnika trgovine, poznatoga po proizvodnji visokokvalitetnog bučinog ulja.

Foto: Roman Horvat

Također, tu se mogu pronaći i proizvodi još nekoliko lokalnih OPG-ova iz Hrvatskoga zagorja. Oduševljena sam extra džemom Haskap (kod nas je poznat kao sibirska borovnica ili mayberry) specifičnog okusa između borovnice i crvenog ribizla, veoma zanimljivo i drugačije od do sada kušanoga, u proizvodnji OPG-a Izletište Lež iz Zaboka.

Prigodom otvorenja moglo se kušati neke proizvode iz prodajnog asortimana i uvjeriti se iz “prve ruke” u kvalitetu okusa zagorskoga zavičaja. Nema bolje od domaće hrane, jer svi znamo koliko je zdrava, prirodna i uravnotežena prehrana važna za naše zdravlje, snagu i život.

Stoga nastojmo slijediti onu staru misao grčkoga filozofa i liječnika Hipokrata: „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.“ (Sandra Brambilla)

U ponudi bučino ulje koje je osvojio brojne medalje

Ova specijalizirana trgovina, ili po zagorski štacun, duže je vrijeme nastajala kao ideja i vizija njezina vlasnika, Mladena Cesarca iz Oroslavja, točnije iz Stubičke Slatine, najpoznatijeg po proizvodnji visokokvalitetnog 100%-tnog bučinog ulja za koje je osvojio brojne nagrade i zlatne medalje, stoji u službenom priopćenju organizatora otvaranja.

Uz proizvode iz njegova vlastitog OPG-a, koji uključuju toplo i hladno prešano bučino ulje, brašno i koštice od buče, a u novije vrijeme vrhunsko suncokretovo i orahovo ulje te dehidriranu buču za juhu, na policama će se naći i proizvodi još nekoliko lokalnih OPG-ova iz Zagorja, poput OPG-a Vjeran Lež, Pčelarstva Marina i Josip Krog i OPG-a Bedek.

Supružnici Nikolina i Vjeran Lež iz Zaboka predstavili su svoje prirodne sokove od plodova jabuke i haskapa koje ekološki uzgajaju. Haskap, poznatiji kao mayberry ili sibirska borovnica, kaže Lež, podrijetlom je iz pokrajine Kamčatke, a plodovi su iznimno bogati kalijem, željezom i vitaminom C zbog čega su vrlo traženi i djelotvorni protiv slabokrvnosti te za jačanje imuniteta.

Foto: Roman Horvat

Predstavljeni su i nagrađivani zagorski medari; Pčelarstvo Marina i Josip Krog, čiji je med nekoliko puta proglašen najboljim bagremovim medom u Hrvatskoj, a tu su i domaći proizvodi OPG-a Bedek, koji nudi više vrsta brašna i zobene pahuljice.

Zajednički nastup na tržištu

Cilj ovog projekta, kaže Mladen Cesarec, čiju je vrijednost i potencijal prepoznala i sufinancirala Europska unija, njihov je zajednički nastup na tržištu, odnosno plasirati sve ono najbolje što Zagorje ima – u Zagreb.

Ponuda domaćih namirnica iz plodnih zagorskih polja i vrtova s vremenom će se i dodatno obogaćivati, posebice kada je riječ o sezonskom voću i povrću, a ovdje će većinu proizvoda kupci imati prilike i kušati.

Uz maloprodaju i veleprodaju, u trgovini Zagorci opskrbljivat će se restorani i hoteli, dok tvrtke za svoje poslovne partnere mogu odabrati odgovarajuće poklon pakete, a proizvodi će se putem Wolt aplikacije dostavljati i na kućni prag.

Novootvorena trgovina zdrave hrane pomno je osmišljena i uređena u rustikalnom stilu, u čemu je velikim dijelom pomogla i Mladenova djevojka Dragana. Namještaj je izrađen od prirodnih materijala poput drveta, a prostor ukrašen mnoštvom zgodnih detalja koji podsjećaju na prizore iz seoskog života te se u njemu već pri ulasku osjeća onaj pravi zagorski štih.

Zagorci su u našoj metropoli već pobudili veliko zanimanje, a njihovi proizvodi posebno će razveseliti i najizbirljivije gurmane, kao i sve ljubitelje domaće hrane i zdravog načina života.