15 GODINA MIKRONISA: Kad su počeli, prijenosna računala činila su skupu egzotiku

trgovina-informatika

Petnaest godina? Ne znamo čini li vam se to kao malo ili mnogo vremena – ali u današnje doba enormno brzih mijena tehnologija, to je cijela jedna era. U proljeće 2001. godine, kada je osnovan Mikronis d.o.o., stolna računala bila su u ogromnoj većini.

Prijenosna računala činila su skupu egzotiku, a to su bili jedini mobilni uređaji na kojima se nešto moglo raditi: tableta još nije bilo, a mobiteli su bili, blago rečeno, prilično glupi. U Hrvatskoj je tada vladao još veći cjenovni jaz između stolnih i prijenosnih računala: naime, stolna su se računala u pravilu slagala sama – u garaži, kod susjedovog nećaka “koji se kužio u to” ili kod male tvrtke u kvartu koja bi slagala “delance” po narudžbi (tada je u Hrvatskoj bilo više od 1000 informatičkih tvrtki – puno više nego što ih ima danas). Prijenosna računala se nisu mogla slagati u garaži i domaćoj radinosti, i stoga su ona bila osjetna skuplja od no name “složenih” PC-a. Zbog toga je laptop revolucija kod nas kasnila…

U takvim okolnostima, pokretanje tvrtke specijalizirane za prodaju brand name računala vodećih svjetskih proizvođača, s naglaskom na prijenosnike, bio je odista hrabar potez. Ali, prije svega: dalekovidan. Tada je prosječni brand name laptop koštao oko dvadeset tisuća kuna, i mnogi su govorili “a kome ćete to prodavati”, “nema šanse da uspijete u poslu”, “pa tko bi kupio laptop za doma”… Ali, bilo je i takvih “čudaka”. Te “davne” 2001. godine počelo je vrijeme “kartičara” i obročne kupnje računala na rate, a sve više korisnika željelo je mobilna računala bez obzira na cijenu.

Cijene su padale kako je potražnja rasla, a pokazalo se da je Mikronis pogodio trend: negdje oko 2008. godine prodaja prijenosnih računala je nadmašila prodaju stolnih PC-a u čitavom svijetu. Mikronis je u to doba iz godine u godinu ostvarivao rast prodaje od nekih 30-40% – u današnje vrijeme takvo što djeluje kao “nemoguća misija”. Ali Mikronis nije stao na uživanju plodovima svog “proročanstva” nego je krenuo korak dalje: uvidjevši kako prodaja raste, kroz specijaliziranu tvrtku Zel-cos d.o.o. počeli su servisirati prijenosna računala (u jamstvu i nakon jamstva). Prepoznali su naime kako se prijenosna računala kvare više nego stolna – već zbog toga što se stalno i posvuda prenose, te dolazi do udaraca i padova od kojih bi najčešće stradavali tvrdi diskovi. Osim mehaničkih problema, prijenosna računala zbog prenošenja pate od promjena vremenskih uvjeta, posebice zimi kad zbog čestih izmjena toplo-hladno dolazi do kondenzacije vlage koja pak kritično utječe na rad praktično svih komponenata laptopa.

Kako je rastao, Mikronis je mijenjao lokacije poslovanja. Glavna poslovnica se danas nalazi u Novoj cesti 166. Ondje je i trgovina s najvećim izborom izloženih prijenosnih računala u Hrvatskoj: preko 300 različitih modela na jednom mjestu. Osim velikog izbora, ovo je omiljeno odredište kupaca i zbog stručnog i educiranog osoblja koje jako dobro poznaje računala i opremu koju prodaje, i u stanju je pomoći i savjetovati kupce kako da odaberu ono što im najviše odgovara. Toj svrsi služi i službeni blog na adresi www.mikronis.hr/blog.

Uz prijenosna računala, po čijoj je ponudi Mikronis oduvijek bio prepoznatljiv, te uz “pametne” mobitele koji su posljednjih godina sve traženiji, ponuda je proširena i vlastitom linijom računala Avenio, koja se sastavljaju u Hrvatskoj od probranih komponenti i ekstenzivno testiraju kako bi bila što pouzdanija i kvalitetnija. Sva iskustva i stečeno znanje u radu sa brand name računalima prenesena su na Avenio računala koja po svim testovima stoje uz bok onima s “imenom”, ali uz niže cijene.

Mikronisove visoke standarde kvalitete prepoznala je renomirana svjetska računalna kompanija Hewlett-Packard te mu je ukazala povjerenje da ju predstavlja kroz HP brand store kojeg su zajedno otvorili 2010. u zagrebačkom trgovačkom centru Arena. To je bio prvi concept store te vrste u ovom dijelu Europe, a pokazao se izuzetno uspješnim te i danas, šest godina nakon otvaranja, bilježi nabolje prodajne rezultate u regiji.

Godinu dana kasnije, 2011. u Zagrebu je otvoren i prvi Lenovo exclusive store u ovim krajevima. Kako se Lenovo u gotovo svim segmentima prodaje osobnih računala i srodnih uređaja utrkuje i izmjenjuje s HP-om, možemo konstatirati kako Mikronis u Hrvatskoj drži trgovine dviju najjačih svjetskih računalnih kompanija.

Mikronis trenutno raspolaže sa 5 maloprodajnih prostora u Zagrebu koji su uređeni po najmodernijim svjetskim standardima koje nalažu principali sa kojima posluje, te trenutačno drži oko 10 % tržišta prijenosnim računalima u Hrvatskoj. (M. Petković)

Foto: Press

Komentari