Znate li da se danas obilježava Dan roda? To je prilika da malo bolje upoznate ove plemenite ptice

Danas je Dan roda, u Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 265 gnijezda ove zaštićene ptičje vrste!
Foto: Zagrebačka županija

Dan roda, simbola očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, obilježava se svake godine na današnji dan – 24. kolovoza.

Rode su lijepe i korisne, ljudi ih uglavnom vrlo lako prihvaćaju te one postaju njihovi prvi susjedi, bilo na krovovima kuća i gospodarskih objekata ili na stupovima u dvorištima.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajolika, zdravog života, tla, vode i čistog okoliša, stoga su briga i očuvanje ove vrste od izuzetno velikog značaja.

I ove će godine Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode” vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplatiti naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Do sada je isplaćeno preko 600.000 kn za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem.

Roda je rasprostranjena u Europi, zapadnoj i središnjoj Aziji te sjevernoj i južnoj Africi. Od oko 250 000 parova na svijetu, velika većina gnijezdi u Europi. U Hrvatskoj gnijezdi između 1.100 i 1.300 parova od čega gotovo 900 parova u slivnom području rijeke Save.

Borave na otvorenim, vlažnim i suhim travnjacima te poljodjelskim površinama, često uz rijeke, a gnijezde se u naseljima, na zgradama i stupovima. Jesenska selidba počinje u kolovozu, mladunci uglavnom napuštaju gnjezdilišta prije odraslih.

Roditelji ostaju duže jer ih roditeljstvo iscrpi te trebaju nekoliko dodatnih dana da se oporave i popune energetske zalihe. Okupljaju se na otvorenim staništima poput livada, pašnjaka i oranica te se veličina jata postupno povećava.

Sele gotovo isključivo tijekom dana, a na svom putu što je više moguće koriste način leta koji se naziva jedrenje. Prilikom tog načina leta, hvataju tople struje koje isijavaju iz zagrijanog tla ili kamena te uz potpuno raširena krila, gotovo bez zamaha mogu prevaliti velike udaljenosti.

Naše rode uglavnom prvo slijede rijeku Savu, a zatim Dunav sve do Crnog mora. Kada prijeđu u Afriku, glavni orijentir im je rijeka Nil.