Danas je Dan roda, u Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 265 gnijezda ove zaštićene ptičje vrste!

Danas je Dan roda, u Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 265 gnijezda ove zaštićene ptičje vrste!
Foto: Zagrebačka županija

Dan roda obilježava se u Hrvatskoj 24. kolovoza s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode te upozoravanja na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajolika, zdravog života, tla, vode i čistog okoliša, stoga je briga i očuvanje ove vrste od izuzetno velikog značaja.

Roda je rasprostranjena u Europi, zapadnoj i središnjoj Aziji te sjevernoj i južnoj Africi. Od oko 250 000 parova na svijetu, velika većina gnijezdi u Europi. U Hrvatskoj gnijezdi oko 1 300 parova od čega gotovo 900 parova u slivnom području rijeke Save. Borave na otvorenim, vlažnim i suhim travnjacima te poljodjelskim površinama, često uz rijeke, a gnijezdi se u naseljima, na zgradama i stupovima.

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije od 2009. godine provodi projekt ”Zaštita i očuvanje bijele rode”. Cilj projekta je zadržati postojeću populaciju bijele rode, stoga se vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Do sada je isplaćeno preko 550.000 kn za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem.

U 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno je 265 gnijezda. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalaze se 65 a na stupovima 200 gnijezda.

Najviše gnijezda na području Zagrebačke županije nalazi se u gradovima Vrbovec (47) i Ivanić Grad (30), općinama Pisarovina (33) i Dubrava (24) te u selima Donja Kupčina (19) i Donja Zdenčina (18).

S ciljem jačanja svijesti o zaštiti bijele rode i njenih prirodnih staništa Javna Ustanova Zeleni prsten obilježit će Dan roda 22. rujna 2019. godine u Donjoj Kupčini, selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji.

Ovogodišnje obilježavanje je u znaku djece i brojnih radionica primjerenih njihovom uzrastu. Iz bogatog programa izdvajamo još i predavanje o rodama, izložbu slika i fotografija na temu bijele rode, etno koncert, besplatno razgledavanje Zavičajnog muzeja Donja Kupčina te predstavljanje tradicijskog stola i domaće hrane u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pisarovina.