ČIGOČ, LONJSKO POLJE: U europskom selu roda sve je manje rodinih gnijezda

ČIGOČ, LONJSKO POLJE: U europskom selu roda sve je manje rodinih gnijezda
Foto: Hrvatski fotosavez

Europsko selo roda Čigoč trenutačno ima dvadeset aktivnih gnijezda bijele rode. Riječ je o istom broju gnijezda kao i lani, no manjem u odnosu na prethodna desetljeća. Aktivno gnijezdo je svako gnijezdo u kojem je prisutan par ili bar jedna roda.

Od početka osamdesetih godina prošloga stoljeća broj aktivnih gnijezda u Čigoču se smanjio gotovo na trećinu. Manji broj gnijezda koja naseljavaju rode po povratku iz Afrike, bilježi se i u drugim mjestima u Parku prirode Lonjsko polje. Na području cijelog Parka trenutačno je 71 aktivno gnijezdo.

ČIGOČ, LONJSKO POLJE: U europskom selu roda sve je manje rodinih gnijezda
Foto: Park prirode Lonjsko polje

Djelatnici Parka redovito rade tzv. monitoring čime utvrđuju brojnost populacija ptica. Uoči Svjetskog dana ptica selica koji se diljem svijeta obilježava u subotu, objavili su kako je populacija bijele rode u Lonjskom polju u opadanju te kako njezinu očuvanju treba doprinijeti čovjek.

“Roda je snažan simbol suživota čovjeka i prirode. Dok sela naseljavaju ljudi koji se bave tradicionalnom poljoprivredom, bit će i roda koje će dolaziti svake godine. Nažalost, tradicionalne je poljoprivrede sve manje. Kroz višegodišnji monitoring primijetili smo da je smanjenje broja roda koje dolaze na gniježđenje, proporcionalno padu broja stanovnika. U selima diljem Posavine dominira staro stanovništvo, mladi se iseljavaju, poljoprivreda se napušta, a površine koje su se nekada obrađivale, zarastaju, pa s njima nestaju i mali kanali te bare. To za rode znači manje hrane”, kazala je Valerija Hima, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje.

Bijele se rode gnijezde na krovovima kuća te električnim stupovima u selima. Hrana im je tako lako dostupna i tu se osjećaju sigurno.

Kako bi zadržali rode u Lonjskom polju, stručnjaci Parka uz potporu njemačke zaklade EuroNatur već nekoliko godina rade na revitalizaciji hranilišta za rode. Među ostalim, čiste zarasle kanale i pašnjake. Sustavno surađuju i s Hrvatskom elektroprivredom. Na krovovima kuća i električnim stupovima postavljaju se podlošci za rodina gnijezda, a radi se i na izolaciji žica i električnih stupova. Sve to daje dobre rezultate, ali za dugoročan opstanak bijele rode, strogo zaštićene životinjske vrste u Hrvatskoj, s tim se naporima ne smije stati.

Djelatnici Parka sada znatiželjno promatraju rodina gnijezda i pitaju se koliko će ptića uskoro iz njih proviriti. Ima godina kada iz gotovo svakoga gnijezda proviruje samo po jedna glavica, a ima i godina kada iz svakoga gnijezda zrak siječe po nekoliko gladnih kljunova.

Što se događa u Čigoču, uskoro će moći vidjeti svi zaljubljenici u ptice. Naime, Park prirode Lonjsko polje za posjetitelje se otvara u ponedjeljak 11. svibnja 2020. godine.

ČIGOČ, LONJSKO POLJE: U europskom selu roda sve je manje rodinih gnijezda
Foto: Park prirode Lonjsko polje