U Zagrebačkoj županiji vlasnicima objekata isplaćene naknade za gnijezda bijele rode

Foto: Zagrebačka županija

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ove su godine isplatili naknade za sanaciju šteta na krovovima koju prouzroče gnijezda bijele rode, a sve u sklopu projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode”.

U sklopu projekta, koji se provodi već 13 godina, vlasnicima objekata koji imaju gnijezdo rode na krovovima svojih kuća ili gospodarskih objekata isplaćena je naknada u iznosu od 700 kn po gnijezdu bijele rode. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom, a od početka projekta isplaćeno je oko 700.000 kuna naknade.

Ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno je 267 gnijezda bijele rode od čega 31 gnijezdo na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima te 236 gnijezda na stupovima. Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec (56) i Ivanić Grad (28), a od općina prednjače Dubrava (30), Pisarovina (29) i Klinča Sela (29). Sela s najvećim brojem gnijezda su: Donja Kupčina (23), Donja Zdenčina (19) i Brčevec (16).

U zadnjih 10 godina evidentan je pad broja gnijezda na objektima i povećanje broja gnijezda na stupovima električne mreže, a glavni razlozi su rušenje gnijezda uslijed vremenskih nepogoda, premještanje gnijezda uslijed promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva.

Zanimljivo je da rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, tako da gnijezda dostižu impresivnu težinu. Najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000 kg!